7 lucruri pe care trebuie să le știi despre BTS

Bolile cu transmitere sexuală (sau BTS) sunt mai frecvente decât ai crede. În ciuda faptului că sunt atât de des întâlnite, încă există o anumită confuzie în ceea ce privește informațiile: cine are un risc crescut, cum se transmit aceste boli (prescurtate BTS) și cum îți afectează sănătatea.

Simptome BTS

BTS pot avea o serie de semne și simptome, dar pot fi inclusiv asimptomatice. De aceea, acestea pot trece neobservate până când apar complicații sau când un partener este diagnosticat.

Semnele și simptomele care ar putea indica o BTS includ:

•    Răni sau umflături la nivelul organelor genitale sau în zona orală sau rectală
•    Urinare dureroasă sau cu senzație de arsură
•    Scurgere din penis
•    Scurgere vaginală neobișnuită sau cu miros neplăcut
•    Sângerări vaginale neobișnuite
•    Durere în timpul sexului
•    Ganglionii limfatici umflați, în special în zona inghinală
•    Dureri abdominale inferioare
•    Febră
•    Erupții cutanate

Semnele și simptomele pot apărea la câteva zile după expunere. Cu toate acestea, poate dura ani buni până când ai putea avea probleme vizibile, în funcție de cauza BTS.

Mergi de urgență la un medic dacă:

•    Ești activ sexual și este posibil să fi fost expus la BTS
•    Ai semne și simptome ale unei BTS

Programează-te preventiv la medic:

•    Când vrei să îți începi viața sexuală sau după o perioadă de abstinență
•    Înainte de a începe să faci sex cu un nou partener 

Care sunt cele mai importante 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre BTS

1. Există multe tipuri (diferite) de BTS

Probabil ai auzit care sunt cele mai întâlnite tipuri de BTS: herpes, virusul papiloma uman (prescurtat HPV), sifilis, infecția cu Chlamydia, gonoreea, hepatită B și HIV. Dar există și alte tipuri, pe lângă acestea, iar unele dintre cele mai comune tipuri de BTS au mai mult de o varietate. De exemplu, există peste 100 de tipuri de tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) care au fost identificate de specialiști.

2. Poți să te îmbolnăvești și să iei BTS prin sex oral

Mulți oameni cred că, dacă se limitează la a avea doar sex oral, sunt în siguranță, dar acest lucru nu este adevărat. Bolile cu transmitere sexuală se pot lua prin sex vaginal, anal și oral. Așa că cel mai bine e să folosești un prezervativ în timpul partidelor de sex oral, fie că primești sau oferi acea partida de sex oral.

3. Unele BTS pot fi vindecate, altele pot fi doar tratate

Clamidioza (infecția cu Chlamydia trachomatis), gonoreea și sifilisul sunt toate infecții bacteriene și pot fi vindecate cu ajutorul tratamentului corespunzător. Alte tipuri de BTS pot fi tratate și ținute sub control, însă sunt incurabile, ceea ce înseamnă că vei trăi tot restul vieții cu acea boală transmisă sexual.

4. Trebuie să te testezi regulat pentru BTS dacă faci sex neprotejat sau dacă ai parteneri multipli

Unele BTS nu prezintă niciun fel de simptome sau simptomele nu apar ani la rând după ce ai fost expus(a) la acea boală. Unele BTS au simptome similare cu infecțiile cu anumite ciuperci microscopice, precum candidoza vaginală, sau cu infecțiile urinare și astfel este posibil să confunzi simptomele cu ale altor afecțiuni. Testarea regulată pentru depistarea BTS îți va spune imediat dacă te-ai molipsit și dacă ai o boală cu transmitere sexuală și astfel vei putea începe tratamentul cât mai curând posibil.

5. Netratate, BTS pot duce la probleme de sănătate, complicații și dificultăți cu sarcinile

Fără un tratament corespunzător, unele BTS pot cauza infertilitate, pot duce la boală inflamatorie pelvină sau îți pot crește riscul de a avea o sarcina ectopică (extrauterină). Sifilisul netratat poate duce la orbire, paralizie și la afectarea creierului. HPV poate duce la cancerul de col uterin și la alte tipuri de cancer. Femeile cu BTS au un risc mai mare de a avea un copil cu o notă mică la naștere, infecții și alte complicații.

6. BTS pot fi transmise la copilul nenăscut

Mamele infectate cu BTS pot da mai departe infecția copilului lor, fie încă din timpul sarcinii, când este în pântece, fie pot transmite boală după naștere.

7. Femeile sunt mai predispuse să ia o BTS decât bărbații

Din cauza anatomiei femeii, persoanele de sex feminin se molipsesc mai des de BTS, comparativ cu bărbații. Organele genitale ale femeii sunt mai subțiri, au un mediu mult mai umed și sunt mai predispuse la infecții, decât cele ale bărbaților. Pentru că simptomele sunt greu de observat, femeile nu sunt diagnosticate așa de des, fie pentru că BTS este asimptomatică, fie pentru că simptomele nu sunt ușor observabile. De exemplu, penisul este mai accesibil și mai vizibil decât vaginul și colul uterin al unei femei.

Factori de risc

Oricine este sexual activ riscă un anumit grad de expunere la BTS. Factorii care pot crește acest risc includ:

•    Relații sexuale neprotejate. Penetrarea vaginală sau anală de către un partener infectat care nu poartă prezervativ din latex crește semnificativ riscul de apariție a BTS. Utilizarea necorespunzătoare sau neconcordantă a prezervativelor poate crește, de asemenea, riscul.
•    Sexul oral poate fi mai puțin riscant, dar infecțiile pot fi transmise în continuare fără prezervativ.
•    Contact sexual cu mai mulți parteneri. Cu cât ai contacte sexuale cu mai mulți oameni, cu atât riscul este mai mare.
•    Un istoric de BTS. 
•    Agresiuni sexuale. Evitarea unui viol sau a unei agresiuni este dificilă, dar este important să consulți un medic cât mai curând posibil pentru a primi tratament și sprijin emoțional.
•    Utilizarea abuzivă a alcoolului sau consumul de droguri recreative. Utilizarea abuzivă a substanțelor îți poate inhiba judecata, făcându-te mai dispus să participi la activități riscante.
•    Injectarea drogurilor. Împărțirea acului răspândește multe infecții grave, inclusiv HIV, hepatita B și hepatita C.
•    Vârsta. Jumătate din noile BTS apar la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Metode de prevenție

Există mai multe modalități de a evita sau reduce riscul unei boli cu transmitere sexuală.

•    Abstinența. Cel mai eficient mod de a evita o BTS este să nu faci sex.
•    Asigură-te că partenerul tău nu este infectat. Rămâi într-o relație pe termen lung în care faci sex doar cu partenerul tău și niciunul dintre voi nu este purtător al vreunei BTS.
•    Așteaptă și testează-te. Evită contactul vaginal și anal cu noi parteneri până când ați fost testați amândoi pentru BTS. Sexul oral este mai puțin riscant, dar folosiți un prezervativ din latex pentru a preveni contactul între membranele mucoase orale și genitale.
•    Vaccinează-te. Vaccinarea este, de asemenea, eficientă în prevenirea anumitor tipuri de BTS. Vaccinurile sunt disponibile pentru prevenirea papilomavirusului uman (HPV), hepatitei A și hepatitei B.
•    Folosiți prezervative în mod consecvent și corect. Utilizați un nou prezervativ din latex pentru fiecare act sexual, fie oral, vaginal sau anal. Nu folosiți niciodată un lubrifiant pe bază de ulei, cum ar fi vaselina, cu prezervativ din latex.
•    Prezervativele din membrane naturale nu sunt recomandate deoarece nu sunt eficiente în prevenirea BTS. De asemenea, reține că, deși prezervativele din latex reduc riscul de expunere la majoritatea BTS, acestea oferă o protecție mai mică pentru BTS care implică răni genitale expuse, cum ar fi HPV sau herpes.
•    Formele contraceptive de tipul pastilelor anticoncepționale sau dispozitivele intrauterine nu protejează împotriva BTS.
•    Nu consumați alcool în exces și nu consumați droguri. Dacă sunteți sub influența lor, este mai probabil să vă asumați riscuri sexuale.
•    Comunică. Înainte de orice contact sexual, comunică cu partenerul tău despre practicarea unui sex sigur. Asigură-te că vă puneți de acord cu privire la activitățile sexuale pe care le veți face.
•    Ia în considerare circumcizia masculină. Pentru bărbați, există dovezi că circumcizia poate ajuta la reducerea riscului de a contracta HIV de la o femeie cu HIV cu până la 60%. Circumcizia masculină poate ajuta, de asemenea, la prevenirea transmiterii HPV genitale și a herpesului.

Tratament boli cu transmitere sexuală

BTS cauzate de bacterii sunt, în general, mai ușor de tratat. Infecțiile virale pot fi ameliorate, dar nu întotdeauna vindecate.

Dacă ești gravidă și ai o BTS, tratamentul imediat poate preveni sau reduce riscul de infectare a copilului.

Tratamentul pentru BTS constă de obicei în una dintre următoarele, în funcție de infecție:

•    Antibiotice. Antibioticele, adesea într-o singură doză, pot vindeca multe infecții bacteriene și parazitare cu transmitere sexuală, incluzând gonoreea, sifilisul, chlamydia și trichomoniaza. De obicei, vei fi tratat pentru gonoree și chlamydia în același timp, deoarece cele două infecții apar adesea împreună. Odată ce începi tratamentul cu antibiotice, este necesar să îl și termini. Dacă crezi că nu poți lua medicamentele conform prescrierii, spune-i medicului tău, poate găsește pentru tine un tratament mai scurt și mai simplu.

În plus, este important să te abții de la sex până la șapte zile după ce ați terminat tratamentul cu antibiotice și orice leziuni s-au vindecat. Experții sugerează, de asemenea, ca femeile să fie retestate în aproximativ trei luni, deoarece există șanse mari de reinfectare.

•    Medicamente antivirale. Dacă ai herpes sau HIV, ți se va prescrie un medicament antiviral. Vei avea mai puține recurențe ale herpesului dacă iei zilnic terapie supresivă cu un medicament antiviral pe bază de rețetă. Cu toate acestea, este încă posibil să-i dai herpes partenerului.

Medicamentele antivirale pot ține sub control infecția cu HIV mulți ani. Dar vei purta în continuare virusul și îl poți transmite, deși riscul este mai mic.

Cu cât începi mai repede tratamentul pentru HIV, cu atât este mai eficient. Dacă iei medicamentele exact așa cum ți s-a recomandat, este posibil să reduci încărcătura virală din sânge, astfel încât să fie greu detectată.

Reține!

Dacă ai avut în trecut o BTS, întreabă-ți medicul la cât timp după tratament trebuie să fii retestat. Acest lucru te va asigura că tratamentul a funcționat și că nu ai fost reinfectat.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0