5 obiceiuri care contribuie la cicatricile aparute dupa acnee

Acneea nu isi face simtita prezenta doar in adolescenta, ci si dupa ce depasim 20 de ani. Multe persoane adulte se confrunta cu acnee din diferite cauze, uneori chiar si pe tot parcursul vietii. Asa ca astazi iti spunem cum poti sa opresti acest cerc vicios si la ce obiceiuri sa renunti ca sa nu te confrunti cu cicatricile post-acnee.

 

De parca acneea in sine nu era suficient de neplacuta, cosurile isi pot lasa "amprenta" chiar si dupa mult timp dupa ce ai avut o eruptie acneica. Cicatricile au o modificare texturala de lunga durata, in timp ce hiperpigmentarea pielii post-inflamatorie creeaza pete de culoare gri, maronii sau rosu-inchis.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este mult mai greu sa ai de-a face cu cicatricile decat sa tratezi si sa previi acneea, spun medicii dermatologi citati de rd.com. Chiar si asa, daca eviti anumite obiceiuri, pielea ta va avea mai multe sanse sa se vindece, fara ca acneea sa lase in urma sa cicatrici inestetice.

Sari peste etapa de aplicare a cremelor cu rol de ecran solar

Produsele concepute pentru tratamentul acneei iti fac pielea mai sensibila in fata razelor UV, asa ca cremele cu SPF (factor de protectie solara) sunt un pas deosebit de important daca ai de-a face cu cosurile inestetice pe fata. Pentru a inrautati lucrurile, razele soarelui nu doar ca ii dauneaza pielii tale, ci cresc sansele ca aceasta sa se cicatrizeze. In plus, radiatiile si expunerea la soare determina decolorarea cicatricilor si fac aceste leziuni sa se vindece mai greu. Asigura-te ca incluzi un produs cu SPF in rutina ta zilnica de infrumusetare, pentru a-ti proteja pielea de melanom, riduri si cicatrici post-acnee.

Iti place sa storci cosurile

Ai mai auzit acest lucru, insa sfatul merita repetat: daca iti storci un cos, ii faci pielii tale mai mult rau decat bine. Orice tip de "stoarcere" poate creste riscul de decolorare a pielii si de cicatrizare, spun dermatologii. In plus, daca freci pielea si o scarpini in zonele cu probleme, vei transmite bacteriile de pe mainile tale, iar stoarcerea cosurilor va contribui la inflamatie.

Ai o obsesie pentru curatarea porilor

 
 

Stoarcerea murdariei din porii tai ar putea crea si mai multe probleme dermatologice, pe termen lung. Pentru a evita posibilitatea formarii cicatricilor, dermatologii recomanda sa eviti folosirea instrumentelor metalice pentru extractia cosurilor sau punctelor negre. Tot medicii dermatologi ne sfatuiesc sa evitam sa folosim unghiile atunci cand ne curatam porii. Asa ca mai bine renunti la metoda ta si apelezi la dermatologi si specialisti in medicina cosmetica.

Te uiti prea mult in oglinda si esti prea dura cu tine

Daca petreci prea mult timp holbandu-te la porii tai in oglinda din baie, acest lucru te va face sa devii obsedata in legatura cu micile pete si micile cosuri pe care nimeni altcineva nu le observa. Dermatologii nu iti recomanda sa te uiti in oglinzile cosmetice care maresc imaginea si nu te sfatuiesc nici sa cureti fiecare por in parte de pe pielea ta. Daca nu lasi acneea in pace, vei face si mai mult rau tenului tau, ceea ce inseamna mai multe eruptii acneice si mai multe cicatrici.

Aplici un strat prea gros de machiaj

Este tentant sa acoperi cosurile si petele prin aplicarea unei cantitati mari de fond de ten si sa acoperi imperfectiunile, dar produsele de machiaj pot sa irite pielea si pot sa agraveze cicatricile lasate de acnee. Lucrurile pe care noi, femeile, le facem pentru a ascunde cicatricile post-acneice pot perpetua un cerc vicios, subliniaza medicii dermatologi, care ne sfatuiesc sa alegem produse cosmetice non-comedogenice si fara uleiuri, astfel incat sa nu agravezi starea tenului tau. Si nu uita sa optezi pentru un machiaj mai usor, care nu iti incarca porii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0