Diagnosticul de hipercolesterolemie, asociat cu un risc mai mic de cancer mamar?

Deși un diagnostic de hipercolesterolemie nu este de dorit, se pare că tratamentul cu statine scade riscul de cancer la sân, potrivit rezultatelor unor cercetări care au durat mai mulți ani și au implicat un număr foarte mare de femei.

Hipercolesterolemia este o afecțiune caracterizată prin prezența unor niveluri crescute de colesterol în sânge, peste valorile normale. În general, la adulți, valorile normale ale colesterolului total sunt considerate a fi sub 200 mg/dL (miligrame pe decilitru), în timp ce valorile ideale ale colesterolului rău (LDL) sunt sub 100 mg/dL. Unele cercetări arată că femeile cu hipercolesterolemie care urmau un tratament cu statine și aveau un stil de viață sănătos aveau un risc mai scăzut de cancer la sân decât altele.

Recomandările Experților DOC

Administrarea de statine scade riscul de cancer la sân?

Cancerul mamar este acea formă de cancer care începe când celulele se dezvoltă anormal în țesutul sânilor. Cu toate că și bărbații pot dezvolta cancer mamar, boala este mult mai frecvent întâlnită la femei. În rândul femeilor la nivel mondial, cancerul mamar este cea mai comună formă de cancer și a cincea cea mai comună cauză de deces de pe urmă cancerului, arată statisticile.

După ce au investigat informațiile obținute într-un studiu la care au luat parte mai mult de jumătate de milion de paciente, cercetătorii au descoperit că femeile diagnosticate cu valori mai mari ale colesterolului în sânge au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer la sân, comparativ cu femeile care nu aveau hipercolesterolemie.

Speculând asupra constatărilor, oamenii de știință au sugerat că acestea arată că administrarea de statine ar putea avea efect protector în ce privește cancerul mamar, însă ar fi nevoie de cercetări mai aprofundate pentru a confirma această teorie.

Ce legătură este între hipercolesterolemie și cancerul mamar?

Toate celulele animale au nevoie de colesterol pentru a funcționa normal, deoarece acesta este o componentă esențială a membranelor celulei. Totodată, colesterolul este important pentru producția de vitamina D, pentru compușii care ajută digestia și hormoni. Sângele transportă colesterolul prin tot corpul, în interiorul lipoproteinelor, mici „picături” de grăsime care sunt învelite în proteine.

Însă, dacă există prea mult colesterol în sânge, acesta este un factor de risc bine stabilit pentru afecțiunile cardiovasculare și evenimentele cu potențial fatal precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii care au realizat acest studiu notează și faptul că unele lucrări au sugerat că valorile crescute ale colesterolului, luate ca atare, ar putea fi un risc pentru cancer.

„Anterior, noi am găsit o asociere între a avea valori crescute ale colesterolului și a dezvolta cancer la sân, așa că am creat acest studiu pentru a putea urmări pacienții longitudinal și pentru a analiza relația aceasta mai în profunzime”, a declarat dr. Rahul Potluri, autorul principal al studiului. El și colegii săi au folosit datele din studiul ACALM (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of stay and Mortality) la Aston Medical School.

Studiul a colectat informații de la peste jumătate de milion de paciente europene care au fost internate la mai multe spitale de-a lungul anilor. Pentru analiza punctele de interes, echipa de cercetători a inclus 16.043 de femei care au fost diagnosticate cu valori mari ale colesterolului (hipercolesterolemie) și un grup alcătuit din același număr de femei, care se potrivea ca vârstă cu celelalte participante, în care femeile nu aveau colesterolul mare, pentru comparație. Vârsta medie a femeilor a fost de 66 de ani.

După ce au comparat informațiile în care cele două grupuri au fost urmărite, cercetătorii au descoperit o proporție mai mică în cazul femeilor cu valori crescute ale colesterolului care au dezvoltat cancer la sân, în comparație cu grupul care nu a avut un astfel de diagnostic la începutul studiului (0,5%, în comparație cu 0,8%).

O analiză și mai amănunțită a scos la iveală un risc semnificativ mai redus de cancer la sân în rândul pacientelor cu hipercolesterolemie, în comparație cu pacientele care nu au avut un diagnostic de hipercolesterolemie. Grupul care a fost diagnosticat cu colesterol crescut la începutul studiului a avut, de asemenea, rate mai mici de deces în comparație cu grupul de femei care nu avea hipercolesterolemie.

Echipa de cercetători a concluzionat că studiul lor amplu, longitudinal, arată că diagnosticul de valori crescute ale colesterolului „are un efect extrem de protector în ceea ce privește dezvoltarea ulterioară a cancerului mamar”. Deși nu au investigat motivele care stau la baza acestor rezultate, cercetătorii sugerează că tratamentul cu statine sau un stil de viață mai sănătos ar putea contribui la un risc mai mic de cancer de sân.

Statinele și riscul de recidivă în cancerul mamar

Un studiu retrospectiv și mai recent a analizat efectul aportului de statine și asupra recidivei cancerului de sân într-o populație asiatică. Astfel, au fost studiate un total de 7858 de femei cu cancer la sân, de-a lungul a aproximativ 8 ani: 1353 (17,2%) au luat statine, 6505 (82,8%) nu au luat statine.

Distribuția stadiului cancerului, histologiei, subtipurilor moleculare și gradelor au fost similare în ambele grupuri, au precizat autorii studiului. S-a observat că acele cancere invazive ER pozitiv - HER2 negativ au avut un risc mai mic de recurență la persoanele care au luat statine. Tendința a fost spre o reducere a riscului de recurență pe termen lung. Există unele sugestii că statinele lipofile (cum ar fi simvastatina) sunt mai eficiente în reducerea recidivei cancerului de sân decât statinele hidrofile.

Autorii studiului au concluzionat că, la fel ca în alte studii internaționale anterioare, administrarea de statine este asociată cu o reducere a riscului de recidivă a cancerului de sân, în special la pacientele care au cancer la sân invaziv ER+ și HER2-. Utilizarea statinelor este, de asemenea, asociată cu un risc redus de recidivă în ce privește cancerul mamar - toate subtipurile - termen lung (deci mai mult de 6 ani după diagnostic). Efectul protector pare să fie cel mai puternic la pacientele mai tinere și cu cancer la sân în stadiu incipient.

Ce se poate face pentru a scădea riscul de cancer la sân?

Există mai multe lucruri care se pot lua în calcul pentru a reduce riscul de cancer la sân:

Menținerea unei greutăți sănătoase

Excesul de greutate, în special în zona abdomenului, poate crește riscul de cancer la sân. Celulele grase produc estrogen, iar excesul de grăsime poate duce la niveluri crescute ale acestui hormon în organism - estrogenul este un hormon care poate stimula creșterea celulelor canceroase în sân. De asemenea, excesul de grăsime în jurul abdomenului poate declanșa un răspuns inflamator cronic în organism. Inflamația cronică poate afecta sistemul imunitar și poate crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea cancerului. Leptina un hormon care este, de asemenea, produs de celulele grase, poate juca un rol în stimularea creșterii tumorilor canceroase de sân. 

Adoptarea unei diete echilibrate, cu mai multe legume și fructe și mai puțin zahăr și prăjeli, plus mișcarea regulată ajută la menținerea unei greutăți sănătoase. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau alte activități aerobice, pot reduce riscul de cancer la sân. Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână.

Limitarea consumului de alcool

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de cancer la sân. Abuzul de alcool poate crește nivelurile de estrogen în sânge și, cum am discutat mai sus, acesta poate stimula creșterea celulelor canceroase în sân. Mai mult, alcoolul poate cauza leziuni la nivelul ADN-ului, afectând materialul genetic al celulelor și potențialul lor de a deveni canceroase. Pentru a reduce acest risc, limitează consumul de alcool sau evită-l complet.

Evitarea fumatului

Cancerul mamar poate fi corelat și cu fumatul. Fumul de țigară conține mii de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice și carcinogene, provocând leziuni la nivel celular, inclusiv în țesutul mamar. Concret, fumatul generează radicali liberi în organism prin procesul de ardere a tutunului, iar aceștia cauzează stres oxidativ și daune la nivel celular, ceea ce poate contribui la dezvoltarea cancerului la sân. Renunțarea la fumat sau evitarea expunerii la fumul de țigară al altor perspane poate reduce riscul de cancer la sân și alte tipuri de cancer.

Alăptarea

Și alăptarea poate reduce riscul de cancer la sân, așa că femeile care nasc pot lua în calcul să alăpteze copilul câteva luni.

Screening regulat

Programul de screening pentru cancerul la sân, care poate include autoexaminarea sânilor, ecografia, mamografia și examenele fizice regulate la medic, poate ajuta la detectarea precoce a cancerului la sân, ceea ce poate îmbunătăți șansele de tratament timpuriu și vindecare. Dacă ai un istoric familial de cancer la sân sau o predispoziție genetică cunoscută, discută cu medicul despre opțiunile de screening și de prevenție suplimentară.

Tratamentele hormonale trebuie utilizate cu prudență

Unele tratamente hormonale, cum ar fi terapia de substituție hormonală, pot crește riscul de cancer la sân. De aceea, pacientele trebuie să discute cu medicul despre beneficiile și riscurile acestor tratamente și să ia în considerare alternative mai sigure, dacă este posibil.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Breast Cancer Prevention (PDQ®)–Patient Version
https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-prevention-pdq
Future Medicine - The interplay between cholesterol and breast cancer: is there a potential role for statin therapy?
https://www.futuremedicine.com/doi/10.2217/fon-2018-0160
Studiul „The interplay between cholesterol and breast cancer: is there a potential role for statin therapy?”, apărut în FUTURE ONCOLOGYVOL. 14, NO. 19, 27 Jul 2018https://doi.org/10.2217/fon-2018-0160, autori: Rahul Potluri et al.
Frontiers - The Impact of Statin Use and Breast Cancer Recurrence - A Retrospective Study in Singapore
https://www.frontiersin.org/journals/oncology/articles/10.3389/fonc.2022.835320/full
Studiul „The Impact of Statin Use and Breast Cancer Recurrence - A Retrospective Study in Singapore”, apărut Front. Oncol., 31 March 2022, Sec. Breast Cancer, Volume 12 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fonc.2022.835320, autori: Yirong Sim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0