Helicobacter Pylori - Cauze, Simptome & Tratament

1. Despre Helicobacter Pylori
   a. Ce este infecția cu Helicobacter Pylori?
   b. Caracteristicile bacteriei Helicobacter Pylori
   c. Cum acționează bacteria Helicobacter Pylori în organism?
   d. Factori de risc pentru infectarea cu Helicobacter Pylori
   e. Simptomele infectării cu Helicobacter Pylori
   f. Boli cauzate de Helicobacter Pylori
   g. Metode de diagnosticare pentru infectarea cu Helicobacter Pylori
   h. Transmiterea infecției cu Helicobacter Pylori
   i. Cât de contagios este un pacient cu Helicobacter Pylori?
   j. Când este cazul să mergi la medic?
2. Complicațiile infecțiilor cu Helicobacter Pylori
3. Cum se tratează infecția cu Helicobacter Pylori?
   a. Tratament medicamentos pentru infecția cu Helicobacter Pylori
   b. Tratament naturist pentru infecția cu Helicobacter Pylori
   c. Dieta recomandată în infecția cu Helicobacter Pylori
   d. Perioada de recuperare după o infecție cu Helicobacter Pylori
4. Cum poate fi prevenită infecția cu Helicobacter Pylori?
   a. Igienă corectă
   b. Testarea preventivă pentru infecția cu Helicobacter Pylori

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori, adesea prescurtată H. Pylori, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire. Aceasta a fost descoperită în anul 1982, de către doi oameni de știință de origine australiană care cercetau cauzele ulcerului peptic. Tratamentul constă în antibiotice pentru Helicobacter Pylori, însoțite de alte medicamente.

Ce este infecția cu Helicobacter Pylori?

Infecția cu H. Pylori se petrece, de regulă, în timpul copilăriei. În unele cazuri, această infecție nu prezintă simptome, însă cauzează pe termen lung anumite afecțiuni precum ulcerul peptic ori gastrita.

Caracteristicile bacteriei Helicobacter Pylori

Bacteria Helicobacter Pylori, care pătrunde în organism din primii ani de viață, trăiește fără probleme în mediul acid al tractului digestiv. În timp, această bacterie cauzează ulcere la nivelul mucoasei stomacului ori a părții superioare din intestinul subțire. Pe termen lung, aceste ulcere pot cauza cancer la stomac.

Helicobacter Pylori este o bacterie care se adaptează fără probleme la mediul acid din stomac, reușind chiar să reducă aciditatea din mediul în care se află, astfel încât să supraviețuiască. Datorită formei sale spiralate (de aici și numele de Helicobacter – „helico” însemnând spiralat), această bacterie reușește să penetreze mucoasa stomacului, astfel încât celulele sistemului imunitar să nu fie capabile să ajungă la ea și să o distrugă.

Cum acționează bacteria Helicobacter Pylori în organism?

Mucoasa protejează stomacul de acidul folosit de organism pentru digestie, însă când aceasta este atacată de H. Pylori, acidul poate pătrunde prin mucoasă, cauzând astfel leziuni pe pereții stomacului (ulcer). H. Pylori irită, de asemenea, mucoasa stomacului astfel încât să cauzeze gastrita.

Factori de risc pentru infectarea cu Helicobacter Pylori

Există anumite categorii care prezintă risc crescut de infecție cu Helicobacter Pylori:

  • Copiii (din cauză că nu respectă normele de igienă)
  • Persoanele care trăiesc în țări subdezvoltate
  • Persoanele care locuiesc în aceeași casă cu un pacient infectat cu H. Pylori
  • Cei care trăiesc la comun cu mulți oameni
  • Persoanele care nu au acces la apă caldă

Simptomele infectării cu Helicobacter Pylori

În foarte multe cazuri, Helicobacter Pylori nu prezintă simptome, de aceea mulți pacienți descoperă infecția cu această bacterie în urma diagnosticării cu gastrită sau ulcer peptic. În momentul în care bacteria a cauzat deja leziuni la nivelul stomacului, apar simptomele precum:

  • Dureri abdominale, în special pe stomacul gol
  • Nevoia excesivă de a râgâi
  • Balonare
  • Greață
  • Arsuri gastrice
  • Pierderea apetitului
  • Scădere în greutate

Boli cauzate de Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori poate cauza următoarele afecțiuni:

  • Gastrită – există două tipuri de gastrită: acută și cronică. În general, gastrita acută este cauzată de consumul excesiv de alcool, un anumit tratament medicamentos sau o dietă nesănătoasă, în timp ce gastrita cronică este adesea cauzată de Helicobacter Pylori, care duce la inflamarea mucoasei stomacului.
  • Ulcer stomacal/ duodenal – ulcerul apare atunci când mucoasa care protejează stomacul este atacată de Helicobacter Pylori, fiind astfel expusă acidității stomacului, aciditate care reușește să o distrugă, cauzând ulcere.
  • Cancer la stomac – cancerul gastric este o afecțiune care produce celule de natură malignă la nivelul țesuturilor stomacului. Printre cauzele cancerului la stomac se află fumatul, dieta nesănătoasă, moștenirea genetică, dar și infecția cu H. Pylori.

Un studiu recent arată că infecția singură nu satisface condiția „necesară și suficientă” pentru dezvoltarea unor rezultate clinice agresive. Mai degrabă, efectul cumulativ al unui număr de factori, cum ar fi geografia locală și clima, fondul genetic și imunitatea gazdei, microbiota gastrică și intestinală și obiceiurile alimentare și istoricul utilizării medicamentelor determină împreună dacă persoana infectată cu  H. pylori va rămâne asimptomatică sau va dezvolta una dintre bolile gastrice severe.

Metode de diagnosticare pentru infectarea cu Helicobacter Pylori

Medicul va face anamneza pacientului apoi un examen fizic, care îi va permite acestuia să observe semne de balonare, durere la palparea în anumite locuri precum și sensibilitate sau anumite zgomote emise de stomac. În urma acestei erape, medicul va recomanda analize suplimentare.

Metode invazive

Metodele invazive folosite pentru diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori sunt următoarele:

  • Testul rapid al ureazei (făcut în urma recoltării de țesut în timpul endoscopiei superioare a tractului gastrointestinal)
  • Secțiuni histologice (recoltate prin biopsie făcută în timpul endoscopiei)
  • Diagnostic bacteriologic

Metode neinvazive

Există și metode neinvazive de diagnosticare a infecției cu H. Pylori, care nu necesită anestezie locală și nu produc disconfort.

  • Testul respirator – acest test se face în urma înghițirii unui lichid pe bază de uree. Dacă Helicobacter Pylori există în organism, se eliberează în respirație enzime care, în combinație cu ureea, eliberează dioxid de carbon. Așadar, după consumul acelui lichid, pacientul este pus să sufle într-un dispozitiv care va detecta prezența H. Pylori instantaneu.
  • Testul serologic – acest test presupune detectarea în sânge a anticorpilor care apar în organism odată cu H. Pylori. Acest test este relevant numai în cazul pacienților care nu au urmat niciodată tratament pentru tratarea infecției cu H. Pylori.
  • Testul molecular – acest test identifică ADN-ul bacteriei Helicobacter Pylori în materiile fecale, dar și în salivă.

Transmiterea infecției cu Helicobacter Pylori

Oamenii de știință nu au reușit să detecteze exact modul în care Helicobacter Pylori este transmis. În unele cazuri, mâncarea și apa contaminată pot fi de vină. Întrucât H. Pylori se regăsește în salivă, această bacterie se poate transmite foarte ușor și de la o persoană la alta.

Nu există vreo metodă foarte eficientă de prevenire a infecției cu această bacterie, cum ar fi vaccinarea, însă se pot folosi o serie de strategii care pot reduce riscul precum:

  • Spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei
  • Consumul alimentelor care au fost preparate în condiții igienice
  • Consumul de apă potabilă, care provine dintr-o sursă sigură

Cât de contagios este un pacient cu Helicobacter Pylori?

Infecția cu H. Pylori poate fi transmisă mai departe prin sărut, sex oral și prin intermediul alimentelor contaminate ori prin consumul apei contaminate. Dacă un pacient ia tratament cu antibiotice pentru Helicobacter Pylori, el încă este contagios până când testele și analizele arată că infecția a dispărut din organism.

Când este cazul să mergi la medic?

Mulți oameni au H. Pylori în organism întreaga viață și nu dezvoltă niciodată simptome. Este important, așadar, să obții un diagnostic corect, pentru a primi tratamentul corespunzător. Dacă ți se prescrie un tratament, nu îl înlocui cu alte remedii, fără a discuta în prealabil cu medicul.

Complicațiile infecțiilor cu Helicobacter Pylori

Infecțiile cu H. Pylori pot duce la ulcer peptic, iar ulcerul în sine poate duce la complicații mult mai grave, cum ar fi:

  • sângerări interne - lucru care se poate întâmpla când ulcerul peptic pătrunde prin vasele de sânge și este asociat cu anemia prin carență de fier
  • obstrucție - acest lucru se poate întâmpla când o formațiune - ca de exemplu o tumoră - blochează alimentele, care nu pot ieși din stomac
  • perforare - acest lucru se poate întâmpla când ulcerul pătrunde prin peretele stomacului, îl perforează
  • peritonită - este o infecție a peritoneului (un țesut care căptușește cavitatea abdominală);
  • studiile arată că persoanele infectate cu H. Pylori au și un risc crescut de cancer la stomac și risc mare de a dezvolta gastrită; deși infecția este cauza majoră a cancerului la stomac, cei mai mulți pacienți cu H. Pylori nu dezvoltă niciodată această formă de cancer.

Cum se tratează infecția cu Helicobacter Pylori?

Cum spuneam, se face tratament cu antibiotice pentru Helicobacter Pylori, însă medicul trebuie să fie foarte atent, întrucât această bacterie poate dezvolta rezistență la un anumit tip de antibiotic.

Tratament medicamentos pentru infecția cu Helicobacter Pylori

Pentru eliminarea bacteriei H. Pylori medicii folosesc două tipuri de antibiotice diferite, pentru a nu oferi acesteia ocazia de a capăta rezistență la un anitibiotic și de a supraviețui. Totodată, medicul va recomanda și medicamente care scad aciditatea stomacului, pentru a permite mucoasei acestuia să se refacă, precum inhibitorii  pompei de protoni. Dacă la testarea de după încheierea tratamentului se constată că bacteria e încă prezentă în organism, medicul va schimba tratamentul cu alte antibiotice.

Cele mai importante antibiotice pentru H. Pylori sunt claritromicina, metronidazolul și amoxicilina. Cele mai comune exemple de inhibitori ai pompei de protoni sunt: omeprazolul, esomeprazolul, pantoprazolul, rabeprazolul, lansoprazolul, dexlansoprazolul. De obicei, tratamentul durează două săptămâni.

Un studiu recent arată că principala provocare în domeniul infecției cu Helicobacter pylori este rezistența la antibiotice, care influențează eficacitatea regimurilor de eradicare. Terapia cvadruplă care conține bismut a fost confirmată ca un regim eficient pentru eradicarea H. pylori, în special la tulpinile cu rezistență la antibiotice. Terapia adjuvantă (probiotic specific sau vitamină) a arătat rezultate bune, deși sunt necesare mai multe dovezi, spun oamenii de știință.

În multe țări este utilizată o nouă capsulă unică, trei în unu (bismut, metronidazol și tetraciclină), iar o meta-analiză a arătat că un tratament de 10 zile cu acest regim oferă aproximativ 90% succes în tratamentul de prima și a doua linie.

Tratament naturist pentru infecția cu Helicobacter Pylori

Tratamentele naturiste pentru infecția cu H. Pylori pot fi folosite în asociere cu tratamentele convenționale, pentru a le spori acestora eficacitatea, dar și pentru a ușura simptomele neplăcute.

  • Ceaiul de lemn dulce poate fi folosit într-o asemenea situație, fiind un tratament naturist eficient pentru ulcerele stomacale. Potrivit unui studiu mai vechi, rădăcina de lemn dulce nu distruge bacteria, însă o poate împiedica să se lipească de pereții altor celule.
  • Probioticele, de asemenea, pot fi de mare ajutor. Probioticele sunt bacterii „bune”, care luptă în mod natural cu infecția. Poți consuma probiotice din surse naturale precum chefirul, varza murată sau castraveții murați.
  • Propolisul conține peste 300 de compuși naturali, printre care aminoacizi, polifenoli și steroizi, iar multe studii au arătat că extractul de propolis are capacitatea de a suprima multiplicarea bacteriei Helicobacter Pylori.

Indiferent de remediile naturiste pe care alegi să le folosești în lupta cu Helicobacter Pylori, discută cu medicul care te tratează și nu neglija tratamentul convențional.

Dieta recomandată în infecția cu Helicobacter Pylori

În cazul în care ai primit diagnosticul de infecție cu Helicobacter Pylori, este recomandat să adopți o alimentație sănătoasă, care să permită mucoasei stomacului să se refacă și să ușureze totodată simptomele neplăcute.

Alimentele benefice pentru stomac în timpul infecției cu H. Pylori sunt:

  • Chefirul
  • Peștele gras precum somonul
  • Semințele de in și de chia
  • Mierea
  • Fructele de pădure
  • Legumele crucifere precum broccoli
  • Legumele fierte

Pe de altă parte, alimentele care ar trebui evitate în această perioadă întrucât pot irita mucoasa stomacului sunt:

  • Alimentele picante
  • Cofeina
  • Băuturile carbogazoase
  • Alcoolul

Perioada de recuperare după o infecție cu H. Pylori

Odată ce ai început tratamentul, medicul îți va spune când să revii la control, pentru a urmări evoluția ta, după un anumit număr de săptămâni. Vei fi testat din nou, pentru a afla cât de bine răspunde organismul la tratament și dacă infecția a dispărut sau nu din stomac.

Dacă încă ai infecția cu H. Pylori, s-ar putea să fie necesară încă o cură cu antibiotice. Medicul poate să prescrie o combinație diferită de antibiotice și alte clase de medicamente, pentru a obține rezultatele dorite. Riscul de reinfectare cu H. Pylori este scăzut - statisticile arată că riscul de reinfectare este de 1-2% pentru bărbați și de 5-8% pentru femei și copii. 

Cum poate fi prevenită infecția cu Helicobacter Pylori?

Sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru scădea riscul de infectare cu Helicobacter Pylori:

Igienă corectă

  • Spală-te pe mâini în mod regulat, însă mai ales înainte și după ce folosești toaleta, înainte de a găti sau înainte de a mânca.
  • Nu consuma mâncare negătită complet.
  • Evită să mănânci din locuri care nu par să respecte normele de igienă.
  • Evită contacul cu persoane infectate cu H. Pylori, chiar dacă sunt sub tratament.

Testarea preventivă pentru infecția cu Helicobacter Pylori

Testarea preventivă pentru infecția cu Helicobacter Pylori este extrem de importantă întrucât această bacterie nu produce simptome decât când stomacul a avut deja de suferit de pe urma sa. Testarea este obligatorie dacă un membru al familiei a primit diagnosticul de infecție cu H. Pylori pentru că există un risc mare să fi transmis bacteria. Bacteria H. Pylori poate fi identificată atât prin intermediul testelor serologice (analiză de sânge), cât și la coprocultură (analiza materiilor fecale).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Helicobacter pylori Infection
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/helicobacter-pylori-infection
Frontiers - Helicobacter pylori in Human Stomach: The Inconsistencies in Clinical Outcomes and the Probable Causes
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2021.713955/full
Studiul „Helicobacter pylori in Human Stomach: The Inconsistencies in Clinical Outcomes and the Probable Causes”, apărut în Front. Microbiol., 17 August 2021, Sec. Infectious Agents and Disease, Volume 12 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.713955, autori: Sneha Mary Alexander et al.
NCBI - Recent progress in Helicobacter pylori treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7004604/
Studiul „Recent progress in Helicobacter pylori treatment”, apărut în Chin Med J (Engl). 2020 Feb 5; 133(3): 335–343. Published online 2020 Feb 5. doi: 10.1097/CM9.0000000000000618, autori: Yi Hu, Yin Zhu și Nong-Hua Lu


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0