Sindromul respirator acut sever (SARS): ce este, cauze, simptome, tratament

Sindromul respirator acut sever (SARS) este o afecțiune respiratorie severă și uneori fatală, cauzată de coronavirus, care a apărut prima dată în China în noiembrie 2002. În câteva luni, SARS s-a răspândit la nivel mondial prin intermediul călătorilor care nu știau că sunt infectați. 

Pe de o parte, apariția acestei probleme de sănătate mondiale a arătat cât de repede se poate răspândi o infecție în aceste vremuri în care oamenii sunt interconectați și în continuă mișcare. Pe de altă parte, eforturile reunite la nivel internațional le-au permis experților în sănătate să împiedice destul de repede răspândirea și mai largă a bolii.

Din ce cauze apare sindromul respirator acut sever

SARS este cauzat de o tulpină a coronavirusului, aceeași familie de virusuri care provoacă răceala obișnuită. Mai demult, aceste virusuri nu erau extrem de periculoase pentru oameni. Coronavirusurile pot, totuși, să cauzeze stări grave la animale și din acest motiv cercetătorii au presupus că SARS trece de la animale la oameni.

Care sunt simptomele SARS

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Perioada de incubație a virusului este între 3 și 10 zile, după care primul simptom care apare este în general febra. Simptomele includ:

  • Febră mare, 38° C sau mai ridictă
  • Oboseală extremă
  • Dureri de cap
  • Frisoane
  • Dureri musculare
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Diaree

După apariția acestor simptome, infecția începe să afecteze plămânii și căile respiratorii, conducând la simptome adiționale, precum:

  • Tuse uscată
  • Dificultăți la respirație
  • O lipsă crescută de oxigen în sânge, care, în cazurile severe de SARS, poate fi fatală. 

Boala face victime mai ales în rândul persoanelor trecute de 60 de ani.

Cum se transmite SARS

Având în vedere că virusul este transmis pe calea aerului, el se răspândește asemănător cu gripa sau cu răceala obișnuită. SARS se află în stropii de salivă pe care îi împrăștie o persoană infectată când strănută sau când tușește. Dacă o persoană din apropiere inhalează acei stropi de salivă, se infectează. Aceasta este infectarea directă.

Infectarea indirectă se face atunci când o persoană bolnavă atinge anumite suprafețe, cum ar fi clanțele de la uși, cu mâinile nespălate. O persoană sănătoasă care atinge aceste suprafețe imediat după aceea se poate infecta și ea.
De asemenea, SARS se transmite și prin fecalele persoanei infectate. Dacă, de exemplu, bolnavul nu s-a spălat pe mâini după ce a fost la toaletă, poate da infecția mai departe prin atingere.

Cine se află la risc de SARS

Persoanele cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de SARS sunt cele care intră în contact direct cu persoanele infectate, precum membrii familiei sau personalul medical.

Cum se tratează SARS

Nu există un tratament care să vindece această boală, deși cercetări pentru obținerea unui vaccin sunt în desfășurare. Persoana suspectă de SARS trebuie spitalizată de urgență, izolată și păstrată sub observație atentă. Tratamentul include:

  • Antibiotice pentru a combate bacteriile care au cauzat pneumonia
  • Medicamente antivirale
  • Doze mari de steroizi pentru a reduce inflamația de la nivelul plămânilor
  • Eventual, o mască de oxigen.

Cum se previne răspândirea SARS

-    Se vor evita călătoriile spre zone ale lumii unde epidemia este necontrolată.
-    Se evită contactul cu persoane bolnave. 
-    Se poartă mască la ieșirea din casă.
-    Mâinile se spală bine cu apă și săpun și se dezinfectează cu alcool după călătoria cu mijloacele de transport în comun.
-    Se evită consumul alimentelor și al băuturilor la comun.
-    Se dezinfectează frecvent cu alcool sanitar clanțele, întrerupătoarele și alte suprafețe folosite la comun.

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, tot mai multe cazuri la nivel mondial

O serie de cazuri de pneumonie de cauză necunoscută au fost raportate în Wuhan, provincia Hubei din China, la sfârșitul lui decembrie 2019, iar în ianuarie un nou coronavirus a fost raportat drept agent cauzator al acestei epidemii. Noul coronavirus a fost numit coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2), în timp ce boala asociată cu el a căpătat numele de COVID-19.

Într-un raport recent al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), se precizează că este de așteptat ca mai multe cazuri să apară în China și în țările în care au fost anunțate deja cazuri numeroase. Prin urmare, autoritățile din Uniunea Europeană și Marea Britanie trebuie să rămână vigilente și să facă planuri pentru a trata corespunzător cazurile nou-apărute.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Mayo Clinic - Severe acute respiratory syndrome
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sars/symptoms-causes/syc-20351765
NHS -  SARS (severe acute respiratory syndrome)
https://www.nhs.uk/conditions/sars/
European Centre for Disease Prevention and Control - Risk Asessment: Outbreak of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 ((SARS-CoV-2): increased transmission beyond China
 https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/outbreak-severe-acute-respiratory-syndrome-coronavirus-2-sars-cov-2-increased

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0