Tinitusul: țiuitul auzit permanent în urechi

Tinitusul reprezintă un simptom al suferinței urechii interne și descrie sunetul perceput ca zgomot în ureche sau țiuit în urechi, fără a exista un zgomot sonor. El poate fi resimțit la una ori la ambele urechi, iar tonalitatea sunetului poate fi diferită.

Această afecțiune apare mai frecvent în rândul persoanelor vârstnice, însă există și cazuri de tinitus la tineri. Tinitusul este o problemă care poate afecta calitatea vieții prin zgomotul constant și supărător, dar și un semn care poate ascunde o afecțiune severă a aparatului auditiv.

În timp ce majoritatea oamenilor experimentează un astfel de zgomot temporar în viața lor, unele persoane suferă de tinitus în mod constant și poate duce la probleme de somn, stres, anxietate sau depresie. În acest articol, vei afla mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentele disponibile pentru tinitus.

Tipuri de tinitus

Există două categorii de tinitus:

Recomandările experților DOC.ro
  • Obiectiv – reprezintă un zgomot real (provocat de ateroscleroză, diverse probleme neurologice etc.);
  • Subiectiv – chiar dacă persoana în cauză aude sunetul foarte clar, acesta nu este „real” (o consecință a leziunilor urechii, apărute în urma expunerilor repetate la zgomote puternice, fără protecție auditivă adecvată).

Tinitusul poate imita zgomote precum șuierat, ciripit, bipuit, bâzâit sau fluierat, însă poate fi însoțit și de alte simptome precum:

  • Amețeală sau vertij;
  • Cefalee;
  • Dureri de urechi (otalgie);
  • Senzație de ureche „plină”;
  • Secreții auriculare;
  • Febră și letargie.

Aceste zgomote pot fi constante sau intermitente și pot fi experimentate într-o singură ureche sau în ambele urechi. În timp ce unele persoane nu sunt deranjate de Tinitus, altele pot avea dificultăți de somn sau anxietate și stres cauzate de zgomotele constante.

Cauzele tinitusului

Tinitusul poate fi cauzat de mai multe condiții medicale și factori de mediu, iar diagnosticul corect al cauzei este important pentru a stabili un plan de tratament eficient.
Tinitusul poate fi cauzat de numeroase afecțiuni, cum ar fi:

  • Leziuni la nivelul urechii interne ori medii;
  • Deteriorarea timpanelor;
  • Tumorile la nivelul urechii sau pe nervul auditiv - precum neurinomul de nerv acustic;
  • Spasmele musculare de la nivelul urechii medii;
  • Boala Meniere;
  • Hipertensiunea arterială;
  • Hipercolesterolemia;
  • Traumatismele suferite la nivelul gâtului și capului;
  • Afecțiunile temporomandibulare care produc dureri cronice la nivelul maxilarului și capului;
  • Hipersecreția de cerumen;
  • Infecțiile auriculare.

De asemenea, există câțiva factori de risc ce pot favoriza apariția tinitusului, cum ar fi: expunerea la sunete puternice, vârstă înaintată (peste 65 de ani), sexul masculin, istoricul familial de hipertensiune arterială, boli cardiace sau hipercolesterolemie, dozele crescute de acid acetilsalicilic, diuretice, antimalarice, unele antibiotice și anticancerigene.

 

 

Când este o urgență medicală

În cazul în care tinitusul este însoțit de simptome precum greață, vărsături, amețeală, confuzie, pierderea cunoștinței, sângerări sau pierderea memoriei, este necesar să mergi de urgență la medic.

De asemenea, dacă tinitusul apare brusc și fără niciun motiv aparent sau este însoțit de alte simptome, cum ar fi durere sau umflarea în ureche, este recomandat să consulți un medic pentru a exclude alte probleme de sănătate.

În cele mai multe cazuri, tinitusul este o afecțiune cronică care nu este considerată o urgență medicală. Cu toate acestea, dacă simptomele tinitusului sunt severe și îți afectează calitatea vieții sau te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice, este important să cauți asistență medicală pentru a discuta opțiunile de tratament disponibile.

În orice caz, dacă ai vreo preocupare cu privire la starea ta de sănătate, este întotdeauna recomandat să consulți un medic pentru a obține un diagnostic corect și a primi sfaturi cu privire la modul de a gestiona simptomele tinitusului.

Vizita la medic și analizele recomandate

În scopul identificării cauzei exacte a tinitusului, medicul va examina cu atenție urechea și va efectua un test auditiv. În plus, ar putea fi necesare analize suplimentare precum computer tomograf sau teste de imagistică.

Opțiunile de tratament pentru tinitus sunt diverse, în funcție de cauza descoperită. De aceea este important ca acest simptom să nu fie ignorat, iar diagnosticul să fie pus cât mai precis și rapid. Pacienții cu tinitus unilateral sau hipoacuzie senzorială asimetrică ar trebui să fie supuși neuroimagisticii - se poate face RMN cu contrast pentru evaluarea schwannomului vestibular. Pacienții cu tinitus pulsatil trebuie evaluați prin imagistică neurovasculară.

Una din cauzele frecvente ale tinitusului îl reprezintă neurinomul de acustic, o tumoră cu creștere lentă de 1-5 mm/an, care atunci când ajunge la dimensiuni mari (3-4 cm diametru) ajunge să comprime trunchiul cerebral, determină hipertensiune intracraniană prin blocarea circulației lichidului cefalorahidian (hidrocefalie), precum și alte complicații precum hernierea amigdalelor cerebeloase în gaura occipitală, cu comprimarea bulbului rahidian și a centrilor cardiovasculari și respiratori.
Investigațiile care se impun sunt rezonanța magnetică sau tomografia computerizată. Dacă tumora este mică și asimptomatică, poate fi urmărită prin RMN periodic, altfel, se impune intervenția chirurgicală sau radioterapia Gamma-knife. 

Persoanele afectate pot experimenta o scădere a calității vieții, fiecare moment din zi fiind marcat de un zgomot extrem de puternic. Dacă nu este tratat, tinitusul poate duce la depresie și izolare socială, în cazurile grave chiar și la tentative de suicid.

Tratamente pentru tinitus

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru tinitus, în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii. Acestea includ:

Tratamentul cauzei subiacente:

În cazul în care tinitusul este cauzat de o condiție medicală subiacentă, cum ar fi o infecție a urechii sau o leziune, tratamentul acestei condiții poate ajuta la reducerea simptomelor tinitusului.

Terapia sonoră:

Aceasta implică utilizarea unor zgomote de fundal, cum ar fi sunetele de apă sau ventilatorul, pentru a masca sunetele tinitusului. Această terapie poate fi folosită și pentru a ajuta la reducerea anxietății și a stresului cauzate de tinitus.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC):

Aceasta este o formă de terapie care se concentrează pe schimbarea gândurilor și comportamentelor negative asociate cu tinitusul. Această terapie poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului și poate îmbunătăți calitatea somnului.

Medicația:

Unele medicamente pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea simptomelor tinitusului, cum ar fi antidepresivele sau medicamentele anxiolitice. Însă, acestea pot avea efecte secundare și trebuie prescrise cu grijă.

Tratamente alternative:

Anumite tratamente alternative, cum ar fi acupunctura sau hipnoza, pot ajuta la reducerea simptomelor tinitusului, dar nu există suficiente cercetări pentru a confirma eficacitatea lor.

Metode de prevenire

Acest simptom poate fi prevenit, cu excepția cazurilor survenite ca urmare a înaintării în vârstă, respectând câteva măsuri, cum ar fi: protejează-ți urechile cu dopuri, nu asculta muzică la căști cu volumul dat la maximum, evită stresul și încearcă să îți menții colesterolul în limite normale. Dacă firele de păr din urechea internă sunt alterate - când ești expus în mod regulat la sunete puternice - acestea pot „scurge” impulsuri electrice aleatorii către creier, provocând tinitus.

De reținut!

Dacă ai simptome de tinitus, este important să consulți un medic pentru a primi un diagnostic corect și a determina cel mai bun tratament pentru tine. De asemenea, este important să iei măsuri preventive pentru a reduce riscul dezvoltării tinitusului și să îți protejezi auzul de zgomotul puternic și să îți controlezi nivelul de stres. Cu ajutorul medicilor și al cercetătorilor, există speranța că noi tratamente și modalități de prevenire a tinitusului vor fi dezvoltate în viitorul apropiat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Tinnitus”, autori: Murray Grossan; Diana C. Peterson - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430809/
“Tinnitus: Diagnosis and Management”, autori: Sarah N Dalrymple, Sarah H Lewis, Samantha Philman - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34060792/
“Tinnitus: Characteristics, Causes, Mechanisms, and Treatments”, autori: Byung In Han, MD, Ho Won Lee, Tae You Kim, Jun Seong Lim and Kyoung Sik Shin - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686891/
“Tinnitus Update”, autori: Byung In Han, Ho Won Lee, Sanghyo Ryu, Ji Soo Kim - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33480192/#:~:text=Tinnitus%20can%20be%20attributable%20to,serious%20underlying%20pathologies%20being%20rare. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2