Mini-testul de câteva minute pentru osteoporoză

Află în câteva minute dacă ești în categoria de risc și poți suferi de osteoporoză, o afecțiune periculoasă mai ales prin prisma complicațiilor sale: fracturile. Știm că menopauza este asociată acestei suferințe, ce înseamnă fragilitate osoasă, însă există categorii de femei și chiar barbați ce pot dezvolta osteoporoză fără să conștientizeze.

 

Alocă doar câteva minute acestui test și află dacă trebuie să te adresezi unui medic pentru investigații suplimentare. Va putea fi necesar să faci testul DEXA ori o radiografie simplă pentru a vedea cum stai, apoi să începi unul dintre tratamentele profilactice sau curative indicate de medicul tău.

Testul pentru osteoporoză

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completarea acestui test, răspunzând la întrebari, te poate ajuta să afli  dacă este nevoie să îți consulți medicul pentru teste suplimentare și măsurarea densității osoase.

Doar medicul de familie, ori medicul ortoped, geriatru sau endocrinolog, în funcție de problemă și posibilul risc pot solicita sau efectua analizele necesare pentru a vedea daca aveți osteoporoză. Acest test doar vă orientează, nu reprezintă un diagnostic, și este propus de Asociația ASPOR din România.

1. A avut unul dintre părinții dumneavoastră o fractură de șold după o cădere sau un traumatism minor?

  1. DA
  2. NU

2. Ați avut vreo fractură după o cădere sau un traumatism?

  1. DA
  2. NU

3. Menopauza s-a instalat înaintea vârstei de 45 de ani?

  1. DA
  2. NU

4. Ați urmat tratamente cortizonice (prednison) mai mult de 6 luni?

  1. DA
  2. NU

5. Ați scăzut în înălțime mai mult de 5 cm?

  1. DA
  2. NU
 
 

6. V-a lipsit menstruația timp de 12 luni sau mai mult (în afara gravidității sau a menopauzei)?

  1. DA
  2. NU

7. Consumați băuturi alcoolice în mod regulat ?

  1. DA
  2. NU

8. Suferiți frecvent de diaree (cauzată de probleme precum boala celiacă sau Crohn)?

  1. DA
  2. NU

Dacă ați răspuns cu “DA” la oricare dintre aceste întrebări, vă aflați în categoria de risc pentru osteoporoză.

În acest context,  este de dorit să vă consultați medicul care vă va recomanda anumite investigații și analize care vă sunt necesare.

Osteoporoza poate fi diagnosticată relativ ușor cu ajutorul testelor de osteodensitometrie DEXA și poate fi tratată.

Testul vă va arăta cât de puternice – cât de dense – sunt oasele dumneavoastră în anumite zone (de exemplu, șold, coloana vertebrală).

Indiferent dacă aveți o densitometrie osoasă pentru a confirma osteoporoza sau doriți doar să vă monitorizați sănătatea oaselor, testul propriu-zis se face în același mod. Pentru a vă afla  densitatea minerala osoasa - DMO, medicul radiolog folosește un tip special de raze X numit absorptiometrie cu raze X cu energie duală (DXA sau DEXA). Cel mai probabil, se vor scana șoldul sau coloana vertebrală, deoarece acestea sunt cele mai predispuse la fracturi.

Întregul test nu durează mult - poate 5 până la 10 minute. Expunerea la radiații este minimă, iar rezultatele sunt adesea disponibile în aceeași zi.

Scorul T și ce înseamnă

Medicul care analizează densitatea osoasă  îi atribuie un scor T. Un scor T este un număr obținut prin compararea rezultatelor testului de densitometrie osoasă DEXA cu un scor mediu pentru un adult sănătos de sex și rasă care a atins masa osoasă maximă (de obicei în jurul vârstei de 25 de ani).

Scorul T indică cât de departe sunteți de „normal”. Este diferența dintre densitatea dvs minerala osoasa si cea a unei persoane cu masa osoasă maximă.

Scorurile T pot fi până la o abatere standard (SD, un termen statistic) sub normal și pot fi considerate totuși sănătoase.

  • Pacienții cu scoruri T între -1 SD și -2,5 SD au osteopenie și sunt considerați cu risc crescut de a dezvolta osteoporoză.
  • Pacienții cu scoruri T mai mici de -2,5 SD au osteoporoză.


Medicul dumneavoastră decide cât de des să repeta testul DEXA. Dacă ați fost deja diagnosticat cu osteoporoză, este posibil să aveți nevoie de aceasta în fiecare an sau doi, astfel încât medicul dumneavoastră să poată determina dacă tratamentele dumneavoastră funcționează corect, comparând scorurile T.

Scorul Z și ce înseamnă

Nu toată lumea primește un scor T – este posibil să obțineți un scor Z. Femeile care nu au trecut încă prin menopauză și bărbații sub 70 de ani vor fi supuși în continuare densitometrie osoasă folosind DEXA, dar vor obține un scor Z.

În loc să vă compare densitatea minerală osoasă cu un adult de 20 de ani, medicul dumneavoastră o va compara cu DMO normală pentru cineva de vârsta, sexul, tipul de corp și rasa dumneavoastră.

Scorurile Z funcționează la fel ca scorurile T: spun abaterea standard de la normal. Dacă aveți un scor Z scăzut, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste suplimentare pentru a vedea de ce aveți o densitate osoasă scăzută. Scopul final este să vă înțelegeți sănătatea oaselor și riscul de osteoporoză înainte de a suferi o fractura.

 
În combinație cu aceste teste de densitate osoasă, instrumentul de evaluare a riscului de fractură FRAX®  poate ajuta medicul să prezică probabilitatea de a suferi o fractură. Testele repetate permit medicului să compare rezultatele pe perioade de timp pentru a vedea dacă pierdeți os sau îl mențineți.

FRAX este un instrument de calcul care estimează probabilitatea de a suferi o fractură osteoporotică în următorii 10 ani, pe baza factorilor de risc (poate fi calculat cu sau fără cunoaşterea valorilor de densitatea minerală osoasă, nu este obligatorie completarea acelei rubrici). Acest algoritm online este deosebit de util, având în vedere accesibilitatea şi simplicitatea lui. Îl puteți accesa la adresa http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=ro

Ce solutii sunt pentru prevenirea fracturilor cauzate de osteoporoza

În timp ce o parte din os se pierde în fiecare an, rata pierderii osoase crește dramatic în 5 până la 10 ani după menopauză. Apoi, timp de câțiva ani, descompunerea osului are loc într-un ritm mult mai mare decât construirea unui os nou. Acesta este procesul care în cele din urmă provoacă osteoporoză. Fracturile legate de osteoporoză apar cel mai frecvent la nivelul șoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. 

Puteți inversa pierderea densității osoase cu terapii medicale care vă pot încetini, menține sau chiar crește densitatea osoasă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați anumite medicamente precum bifosfonatii pentru a preveni sau trata pierderea osoasă, iar unele vă pot ajuta chiar să reconstruiți densitatea osoasă. Bifosfonații sunt de obicei prima alegere pentru tratamentul osteoporozei. Acestea includ: Alendronat (Fosamax), o pastilă săptămânală. Risedronat (Actonel), o pastilă săptămânală sau lunară.

Mulți oameni preferă să nu ia medicamente sau medicamente pentru că vor să-și trateze osteoporoza „în mod natural”, dar în acest moment nu există suplimente pe bază de plante sau tratamente „naturale” care s-au dovedit a fi atât sigure, cât și eficiente pentru tratarea osteoporozei și prevenirea fracturilor. 

Cu toate acestea, vitamina D, Calciul, vitamina K, acizii grasi omega 3 pot insoti tratamentul de baza recoamndat de medic, contribuind la refacerea structurii osoase.

Examinările anuale medicale si analizele sunt momente excelente pentru a revizui aportul de calciu și vitamina D, cu recomandări pentru suplimentarea revizuite de catre medic. Farmacistul are un rol vital în conștientizarea pacienților cu privire la necesitatea de calciu și vitamina D in terapii de osteoporoză pe bază de prescripție medicală, inclusiv administrarea adecvată pentru a asigura absorbția medicamentelor cu bifosfonați.În  8 studii cu conformitate mai mare de 80%, a fost identificată o reducere a riscului de 24% pentru toate fracturile. Concluziile autorilor au fost că calciu, sau calciu în combinație cu suplimentarea cu vitamina D, a fost eficient în tratamentul preventiv al osteoporozei la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult. 

Majoritatea adulților ar trebui să aiba un aport zilnic între 1.000 și 1.200 de miligrame de calciu și 600 până la 800 de unități internaționale (UI) de vitamina D în fiecare zi. Fundația Națională pentru Osteoporoză  recomandă un aport de 800 până la 1000 de unități internaționale (UI) de vitamina D3 pe zi pentru adulții cu vârsta peste 50 de ani

Cele două produse de calciu cele mai frecvent utilizate sunt carbonatul de calciu și citratul de calciu. Suplimentele cu carbonat de calciu se dizolvă mai bine într-un mediu acid, deci ar trebui luate in timpul mesei. Suplimentele cu citrat de calciu pot fi luate oricând, deoarece nu au nevoie de acid pentru a se dizolva.

Atentie! Osteoporoza este asociată si cu un risc crescut de apariție a sindromului ochiului uscat, care poate provoca vederea încețoșată și crește riscul de cădere și fractură. Faptul că ambele boli sunt mai răspândite la populația în vârstă înseamnă că orice asociere între ele ar putea avea o importanță considerabilă pentru clinicieni.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Exams and Tests for OsteoporosisIsador H. Lieberman, MD, MBA, FRCSC Orthopaedic and Spinal Surgeon

Risk assessment tools to identify women with increased risk of osteoporotic fracture: complexity or simplicity? A systematic review, 2013, Katrine Hass Rubin, Teresa Friis-Holmberg, Anne Pernille Hermann, Bo Abrahamsen, Kim Brixen

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0