Cum îți poți da seama că suferi de anizocorie

Anizocoria reprezintă o tulburare ce se manifestă prin inegalitatea pupilelor, dar care nu afectează sănătatea ochilor, dar și un simptom al unor tulburări oculare mai grave. De cele mai multe ori, diferența în dimensiunile pupilelor este descoperită absolut întâmplător, la un control oftlmologic de rutină sau chiar comparând fotografii vechi și recente.

Anizocoria poate fi cauzată de numeroși factori, te poți naște cu ea sau o poți dobândi pe parcursul vieții. În unele cazuri nici măcar nu există o explicație pentru inegalitatea pupilelor, iar în altele se poate constata o diferență temporară a pupilelor, după care se revine la formă inițială, fără niciun fel de tratament. 

Cauzele inegalității pupilelor 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diferențele de dimensiune ale pupilelor pot fi consecințe ale reacțiilor adverse ale unor medicamente, dar pot fi cauzate și de diverse afecțiuni medicale, cum ar fi: 
 • tumoră cerebrală 
 • abces cerebral 
 • meningită 
 • migrenă 
 • criză epileptică 
 • hemoragie cerebrală 
 • anevrism cerebral 

Când poate fi o urgență medicală 

Trebuie să soliciți imediat ajutor de specialitate dacă observi că dimensiunea pupilelor se schimbă brusc, ca urmare a unei dureri de cap sau a unei răni la nivelul capului.  

Analize care pot ajuta la stabilirea cauzei inegalității pupilelor

Medicul oftalmolog va examina dimensiunea pupilelor în condiții de lumină și întuneric, pentru a vedea modul în care acestea răspund la lumina și pentru a determina care dintre pupile reacționează normal. Un alt test oftalmologic este examenul cu ajutorul lămpii cu fantă, care îl ajută pe medic să examineze ochii în mici secțiuni detaliate pentru a observă orice posibile anomalii.  

În timpul consultației, medicul te poate întreba dacă ai suferit de migrene, modificări de vedere sau febră în ultima perioadă. Dacă ai avut dureri oculare, sensibilitate la lumină sau ai observat că vederea este mai proastă, comunică-i aceste aspecte medicului. 

În cazul prezenței altor simptome împreună cu anizocoria, medicul oftalmolog poate efectua și alte teste suplimentare pentru a stabili cu certitudine cauza inegalității pupilelor, cum ar fi, de exemplu, analize de sânge, puncție lombară, tomografie computerizată, radiografie sau imagistică prin rezonanță magnetică.  

Simptome care pot fi asociate cu diagnosticul de anizocorie 

De obicei, o anizocorie sau pupile inegale nu afectează vederea sau starea de sănătate a ochilor, însă există și situații când aceasta poate fi cauzată de anumite boli nedescoperite, care se pot manifestă prin: 
 • vedere neclară sau dublă (diplopie) 
 • febră 
 • dureri de cap 
 • pierderea vederii 
 • senzație de greață 
 • gât înțepenit 

Spune-i medicului dacă te confrunți cu astfel de simptome. Acest lucru îl va ajuta să descopere cu exactitate cauza care stă la baza inegalității pupilelor și să îți recomande cel mai eficient tratament.  

Tratamentul în anizocorie se adresează cauzei care a produs afecțiunea, iar acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat și presupune o strânsă cooperare a medicului oftalmolog cu a ceilalți specialiști implicați. 

Metode de prevenire a inegalității pupilelor 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși nu există o metodă care să prevină complet anizocoria, poți reduce riscul de a avea această problemă dacă mergi periodic la consultații oftalmologice și porți ochelari de protecție în timpul sporturilor de contact sau la locul de muncă unde există un grad ridicat de accidentare. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0