Infectiile cu chlamidia, trichomonas si alte afectiuni vaginale frecvente

Bolile cu transmitere sexuală se iau greu. Ele necesită un contact personal intim pentru a te infecta și a transmite infecția. Cu toate acestea, bolile cu transmitere sexuală sunt foarte comune. Aceasta deoarece oamenii nu știu să se trateze, să prevină și să evite aceste boli, sau o fac într-un mod ineficient. 

O boală cu transmitere sexuală (BTS) este orice boală care se transmite prin contact sexual (oral, vaginal, anal etc). Nu toate bolile care afectează organele genitale sunt considerate boli cu transmitere sexuală. Unele nu au nicio legătură cu contactul sexual, iar altele sunt doar asociate cu contactul sexual. 
Iată cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală : 

Chlamydiaza 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chlamydiaza este cea mai frecventă dintre bolile cu transmitere sexuală vindecabile. Ea infectează colul uterin la femei și uretră peniană la bărbați. 

Cele mai frecvente simptome sunt: 
-     Durerea la contact sexual 
-     Secreție vaginală sau peniană 

Motivul pentru care chlamydiaza este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală este acela că majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome timp de săptămâni, luni sau chiar ani de zile, cu alte cuvinte, sunt asimptomatice. 

Chiar dacă nu există simptome, este important să te investighezi și să te tratezi dacă crezi că ai fi putut fi expus(a) la Chlamydia. Această deoarece pe termen lung, chlamydia poate provocă importante leziuni în organism, printre care boala inflamatorie pelvină și consecutiv, infertilitatea. 

Pentru a preveni infecția cu Chlamydia, este recomandată utilizarea prezervativului de latex. 

Gonoreea 

Gonoreea, popular denumită blenoragie, este o altă boală bacteriană frecventă cu transmitere sexuală. În general, ea infectează aceleași organe ca și Chlamydia și are efecte similare pe termen lung. 

Simptomele gonoreei sunt: 
-     Senzație de arsură la urinat 
-     Scurgere albă, galbenă sau verde de la nivelul penisului 

Ca și în cazul chlamydiazei, majoritatea persoanelor infectate cu gonoree nu au simptome. Gonoreea poate infecta și gâtul în cazul sexului oral. 

Sifilisul 

Sifilisul este o boală sexuală frecventă, cauzată de bacteria Treponemă pallidum, și care netratată poate conduce la complicații severe. 

Sifilisul se transmite prin contact direct cu o leziune de sifilis prezența la nivelul organelor genitale externe, vaginului, rectului sau gurii. 

Deoarece leziunile de sifilis pot apărea pe zone neacoperite de prezervativ, utilizarea prezervativului doar reduce posibilitatea de transmitere, însă nu o elimină în totalitate. 

Leziunile mici nedureroase (șancru) din sifilisul precoce se pot vindecă spontan, dar aceasta nu înseamnă că boală s-a vindecat, ci dimpotrivă, boala devine mai greu de depistat și de tratat.  

Mycoplasma genitală 

Aceasta este o boală sexuală depistată recent, și care a depășit că frecvență gonoreea. Ea debutează ca o cauza majoră de cervicită la femei, respectiv uretrită non-gonococica la bărbați. 

Majoritatea infecțiilor cu mycoplasma însă sunt asimptomatice, fiind decelabile numai la analizele de laborator. 

Netratată, infecția cu mycoplasma conduce la consecințe severe pe termen lung, printre care boala inflamatorie pelvină și infertilitatea. 

Trichomoniaza 

Trichomoniaza este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală la femeile tinere active sexual. Unele femei confundă această infecție cu candidoza vaginală sau cu vaginoza bacteriană, deoarece simptomele sunt similare: leucoree (secreție vaginală aerată), miros vaginal puternic, durere la contact sexual, iritație și mâncărime. 

Bărbații se pot și ei infecta cu trichomonas, dar de regulă nu au simptome. De aceea, orice femeie diagnosticată cu trichomoniaza trebuie să își informeze și trateze partenerul. 

Pediculoza pubiană 

Păduchii pubieni sunt o formă de păduchi care populează părul de la nivelul regiunii genitale și rareori și părul din alte zone (axile, sprâncene). Ei se transmit de regulă prin contact sexual, dar pot fi transmiși și prin așternuturi sau haine infestate. 

Simptomele principale sunt: 
-     Mâncărime în zona genitală 
-     Păduchi sau ouă de păduchi, vizibili 

Păduchii pubieni nu sunt aceeași cu păduchii capilari, ei nu infestează aproape niciodată părul de pe cap. 
Nu este necesară barbierirea părului pubian dacă există o infecție cu păduchi pubieni. 

Papilomavirusul uman | HPV 

HPV este cel mai probabil cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală la ora actuală. Se estimează că aproximativ 75 % din populația activă sexual a avut o infecție HPV la un moment al vieții. Se estimează de asemeni că un sfert din populația feminină a globului este infectată cu HPV. 

HPV este cunoscut ca “virusul cancerului de col uterin”, însă doar câteva tipuri de HPV sunt asociate cu cancerul, și nu numai cu  cancerul de col uterin, ci și cu alte cancere.  

Alte tipuri de HPV produc vegetații genitale sau cu alte localizări, sau pur și simplu sunt asimptomatice. 

Cu toate că HPV este considerat incurabil, simptomele pot fi tratate, iar multe dintre infecții se vindecă spontan.  

Există de asemeni mai multe vaccinuri care protejează bărbații și femeile de cele mai comune patru tulpini ale virusului.  

HIV | SIDA 

HIV este virusul asociat cu SIDA. El poate fi transmis numai prin schimbul de lichide din corp – spermă, secreția vaginală, laptele matern și sângele. Nu poate fi transmis prin contact simplu. 

În prezent, majoritatea persoanelor infectate cu HIV sunt tratate cu o combinație de medicamente cunoscute sub denumirea de terapie anti-retrovirală combinată. Aceste tratamente nu pot vindeca boala, dar pot reduce posibilitatea progresiei infecției către SIDA. HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte. Mulți oameni purtători ai virusului HIV duc o viață lungă și productivă. 

Herpesul 

Herpesul este o altă boală virală cu transmitere sexuală. Ea se prezintă sub două forme: HSV1 și HSV2.  

HSV1 este frecvent asociat cu herpesul oral, iar HSV2 este frecvent asociat cu herpesul genital. Cu toate acestea, este posibilă transmiterea herpesului de la gură la organele genitale și invers. 

Simptomele herpesului pot fi tratate cu medicamente antivirale, dar boală în șine nu poate fi vindecată. 

Virusul poate fi transmis chiar în absența leziunilor herpetice sau altor simptome. Utilizarea prezervativului poate reduce riscul transmiterii herpesului, dar prezervativele nu sunt eficiente 100 %, întrucât herpesul se transmite prin contactul cu pielea. 

Hepatita B 

Există numeroase tipuri de hepatită, transmise pe diferite căi, toate însă produc afectarea ficatului. Tipul de hepatită cel mai frecvent asociat cu transmiterea sexuală este hepatită B. Însă și hepatită C poate fi transmisă pe cale sexuală. 

Pe termen lung, infecția cronică cu hepatită B poate conduce la leziuni hepatice, ciroză și cancer hepatic. Din fericire, în prezent există un vaccin care protejează împotrivă infecției.  

Sancroidul 

Sancroidul este un ulcer genital cauzat de bacteria Haemophilus ducreyi. Infecția cu șancroid este un factor de risc major pentru infectarea cu HIV. 

Ulcerele șancroide sunt în general mai mari și mai dureroase decât cele din sifilis, însă în stadiile precoce, boală poate fi confundată cu sifilisul. 

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană (infecția cu gardnerella) este o afecțiune în care bacteriile sănătoase dispar din vagin și sunt înlocuite cu diferite microorganisme.  

Simptomele prezente sunt: 
-     Senzație de arsură 
-     Mâncărime vaginala 
-     Leucoree gris 
-     Miros de pește, în special după contactul sexual 

Vaginoza bacteriană este în mod cert asociată cu prezența unui nou partener sexual sau cu multipli parteneri. 

Vaginoza bacteriană se tratează cu antibiotice. Din păcate, ea recidivează frecvent, chiar după un tratament reușit. 

Complicațiile vaginozei bacteriene sunt : risc crescut de HIV, boala inflamatorie pelvina, naștere prematură. 

Uretrită non-gonococica 

Spre deosebire de majoritatea bolilor cu transmitere sexuală, uretrită non-gonococica nu este cauzată de o bacterie sau un virus specific. Uretrită non-gonococica este definită că orice formă de uretrită care nu este cauzată de gonoree.  

Principalele cauze ale uretritei non-gonococice sunt : chlamydia și mycoplasma genitală. 

Simptomele uretritei non-gonococice sunt : 
-     Senzație de arsură 
-     Secreție din vârful penisului 

Însă, că multe alte boli cu transmitere sexuală, majoritatea cazurilor de uretrită non-gonococica sunt asimptomatice. 

Molluscum Contagiosum 

Molluscum contagiosum este o boală de piele care afectează persoanele cu imunitate scăzută. Boală se transmite prin contact direct cu pielea sau prin contact sexual.  

MRSA 

MRSA reprezintă o infecție cu bacteria Staphylococcus aureus meticilino-rezistent. Ea se trsansmite pe cale sexuală sau prin contact tegumentar direct.  

Lymphogranuloma venereum 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lymphogranuloma venereum (LGV) este o boală cu transmitere sexuală care se extinde din ce în ce mai mult în țările dezvoltate. Este apanajul cuplurilor homosexuale, și este cauzată de un tip de chlamydia, denumită Chlamydia trachomatis. LGV este asociată puternic cu infecția HIV și, că multe alte boli cu transmitere sexuală, crește riscul transmiterii și dobândirii HIV 

 

Daca iti doresti  o consultatie la ginecolog poti sa te programezi chiar acum! Nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta! 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0