Ce este si cum putem combate anxietatea

Anxietatea este răspunsul firesc al corpului uman la stres. Totodată, este un sentiment de teamă și angoasă cu privire la ce va urma și poate fi resimțit în nenumărate ocazii – prima zi de școală, prezentarea la un interviu de angajare sau ținerea unui discurs pot genera frică și nervozitate multor persoane.
 
Dar dacă sentimentele de anxietate sunt extreme, țin mai mult de șase luni sau afectează calitatea vieții, ar putea fi vorba de tulburări anxioase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este anxietatea

Cuvântul „anxietate” tinde să fie folosit pentru a descrie îngrijorarea sau atunci când frica este sâcâitoare și persistă în timp. Este folosit atunci când frica este despre ceva în viitor, mai degrabă decât despre ceea ce se întâmplă acum.
 
Anxietatea este un cuvânt adesea folosit de profesioniștii din domeniul sănătății atunci când descriu frica persistentă. Modul în care te simți atunci când ești speriat și anxios sunt foarte asemănătoare, deoarece emoția de bază este aceeași.
 
Tulburarea anxioasă poate afecta pe oricine, la orice vârstă, și este cea mai frecventă formă de tulburare emoțională. Dacă suferi de tulburare anxioasă, poți fi în același timp și deprimat. Se întâmplă deseori ca persoanele care suferă de tulburare anxioasă să consume alcool în exces sau să facă abuz de droguri pentru a se simți mai bine, însă acest lucru le asigură o ușurare a simptomelor doar pe termen scurt.

Simptomele anxietății

La început, oamenii au avut nevoie de răspunsuri rapide și puternice pe care le provoacă frica, deoarece se aflau adesea în situații de pericol fizic; cu toate acestea, nu ne mai confruntăm cu aceleași amenințări în viața modernă.
 
În ciuda acestui fapt, mintea și corpul nostru funcționează în continuare la fel ca strămoșii noștri și avem aceleași reacții la grijile noastre moderne legate de facturi, călătorii și situații sociale. Dar nu putem fugi sau ataca fizic aceste probleme!
 
Sentimentele fizice de frică pot fi înfricoșătoare în sine – mai ales dacă le trăiești și nu știi de ce sau dacă par disproporționate cu situația. În loc să te avertizeze despre pericol și să te pregătească să răspunzi la acesta, frica sau anxietatea ta pot interveni pentru orice amenințare percepută, care ar putea fi imaginară sau minoră.
 
Anxietatea este foarte greu de descris. Te-ai putea simți ca și cum ai sta într-o clădire care se prăbușește cu nimic altceva decât o umbrelă care să te protejeze sau ca și cum te-ai învârti într-un carusel cu o viteză de 100 km/h și nu poți face nimic pentru a-l încetini. 
 
Ai putea să simți “fluturași” în stomac sau că inima ta o ia razna. Ai mușchii foarte tensionați. Aceste lucruri apar pentru că corpul tău, simțind frica, te pregătește pentru o urgență, așa că face ca sângele să curgă către mușchi, crește glicemia și îți oferă capacitatea mentală de a te concentra asupra lucrurilor pe care corpul tău le percepe ca o amenințare. 
 
Este posibil să devii iritabil, să ai probleme cu somnul, să dezvolți dureri de cap sau să ai probleme cu munca și planificarea în viitor. Poți avea coșmaruri, atacuri de panică sau gânduri ori amintiri dureroase pe care nu le poți reprima. De asemenea, poți avea un sentiment generalizat de frică și de îngrijorare, să îți imaginezi că vor avea loc lucruri îngrozitoare cu tine sau cei dragi, pe care nu le poți opri, ori îți poate fi teamă de un anume loc sau eveniment.

Anxietate cauze

De multe ori, "moștenim" anxietatea de la părinți sau bunici, dar nu neapărat pentru că am fost crescuți de mici de câte o mămică mai grijulie și prăpăstioasă, care exagera cu protejarea noastră, ci fiindcă bagajul genetic este implicat în mai mult de 30% din cazuri, mai ales când anxietatea face parte dintr-un simptom mai larg de tipul tulburării depresive.
 
Apoi, anxietatea poate fi rodul unor conflicte vechi, poate tot din copilărie, adolescență, care nu au fost adecvat abordate și rezolvate. Un motiv în plus de a comunica cu copilul în cazul situațiilor mai tensionate, încurajare, suport, mai ales atunci când traversează schimbări puternice (chiar și apariția unui frățior), sau divorțul rudelor apropiate, îmbolnăviri grave sau decesul unei rude foarte apropiate, dar și situații diverse - mutarea domiciliului, școlii, orașului. 
 
Copilul resimte dramatic aceste schimbări, va trece peste ele, însă când mai târziu, ca adult, se va confrunta cu o situație similară, cu rol de factor trigger ( să zicem schimbarea profesiei, a domiciliului ori schimbare de rol - din adult devine părinte) va resimți anxietatea resimțită în copilărie, căreia nu îi putea face față și pe care nu o înțelegea, însă la o intensitate mult mai mare.  

Diferența dintre anxietate și tulburările anxioase

 Anxietatea este un sentiment de frică resimțit în momentul în care te confrunți cu o situație stresantă. Este normal să fii anxios atunci când te muți într-un loc nou, ai un loc de muncă nou sau dai un examen. Deși este un sentiment neplăcut, anxietatea poate avea și efecte benefice. De exemplu, tot ea te poate ambiționa să muncești mai mult și mai bine. Anxietatea normală e un sentiment care apare și dispare, fără să-ți influențeze viața de zi cu zi.
 
În schimb, dacă suferi de tulburări anxioase, sentimentul de frică te însoțește la fiecare pas, într-un mod intens și debilitant. Această afecțiune te poate împiedica să faci ceea ce îți place. În cazuri extreme, te poate împiedică să intri într-un lift, să treci strada sau să ieși din casă, iar lăsată netratată această afecțiune se va agrava.

Tipuri de tulburări anxioase

Tulburările anxioase pot lua multe forme, precum:
• atacul de panică: caracterizat prin crize de frică intensă sau teroare care escaladează repede și brusc
• fobia: frica excesivă față de un anumit obiect, situație sau activitate
• tulburare anxioasă socială: frica extremă de a fi judecat de alții în situații sociale
• tulburarea obsesiv-compulsivă: gânduri iraționale recurente în urma cărora exerciți un comportament repetat
• tulburarea anxioasă de separare: teama de a sta departe de casă sau de persoanele dragi
• ipohondria: anxietatea legată de propria sănătate
• stres posttraumatic: anxietate resimțită în urma unui eveniment traumatic, precum decesul unei persoane dragi, război, victima unei infracțiuni

Tratamentul tulburărilor anxioase

Tratament medicamentos

La întrebarea "anxietatea poate dispărea definitiv și poate fi vindecată?" răspunsul depinde de gravitatea suferinței. Tulburările anxioase pot fi ținute sub control cu medicație anxiolitică și poate depresivă, depinde de tipul acesteia, psihoterapie ori cu ajutorul unei combinații între cele două.
 
Unele persoane care suferă de o ușoară tulburare anxioasă sau au un sentiment de teamă cu privire la ceva ce pot evita cu ușurință, aleg să trăiască cu acel sentiment și nu cer ajutorul medicului.
 
Este important să se înțeleagă însă că tulburările anxioase sunt afecțiuni care pot fi tratate, chiar și cele grave. Tratamentul nu garantează o vindecare completă însă, în cele mai multe cazuri, simptomele pot fi ținute sub control astfel încât pacienții să ducă o viață normală.

Psihoterapie

Psihoterapia în anxietatea generalizată presupune desensibilizarea subiectului printr-o expunere graduală imaginară, sau poate chiar reală, dar în condiții de siguranță (depinde de situație) la situația generatoare de anxietate.

Hipnoză

Și prin hipnoză se obțin rezultate bune ale tratării anxietății, obținându-se o relaxare profundă și rapidă, prin care se modifică percepția subiectului asupra situației generatoare de anxietate, în sensul creșterii încrederii de sine și puterii de a depăși situația. 

Încearcă suplimentele pentru anxietate sau schimbă-ți dieta

Schimbarea dietei sau administrarea de suplimente pentru anxietate sunt cu siguranță strategii pe termen lung în combaterea acestei tulburări. Cercetările arată că anumite suplimente sau nutrienți pot ajuta în reducerea anxietății.
 
Printre acestea se numără:
 

  • acizii grași Omega-3
  • ashwagandha
  • Ceaiul verde
  • rădăcina de valeriană

Cu toate acestea, poate dura câteva luni înainte ca organismul să se adapteze acestei schimbări. De altfel, este important să discuți cu medicul despre remediile pe bază de plante pe care le iei, deoarece pot apărea reacții adverse dacă iei în același timp și medicamente.

Ce mai poți încerca pentru a combate anxietatea

Când te simți anxios sau stresat:

  • Ia o pauză. Practică yoga, ascultă muzică, meditează sau învață tehnici de relaxare.  
  • Consumă mese bine echilibrate. Nu sări peste nicio masă. Ai grijă să ai la îndemână gustări sănătoase, care stimulează energia.
  • Limitează consumul de alcool și de cofeină, care pot agrava anxietatea și pot declanșa atacuri de panică.
  • Dormi suficient. Când este stresat, corpul tău are nevoie de somn și de odihnă suplimentară.
  • Fă mișcare zilnic pentru a te simți bine și pentru a-ți menține sănătatea. 
  • Respiră adânc. Inspiră și expiră încet.
  • Numără încet până la 10. Repetă și numără până la 20 dacă este necesar.
  • Fă tot ce poți. În loc să țintești spre perfecțiune, ceea ce nu este posibil, fii mândru de cât de aproape te afli în demersul tău.
  • Acceptă că nu poți controla totul. Pune-ți stresul în perspectivă: este chiar atât de rău pe cât crezi?
  • Menține o atitudine pozitivă. Încearcă să înlocuiești gândurile negative cu unele pozitive.
  • Vorbește cu cineva apropiat. Spune-le prietenilor și familiei că te simți copleșit și dă-le sfaturi despre cum te pot ajuta. Discută cu un medic sau cu un terapeut pentru ajutor profesional.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Anxiety & Depression Association of America - Tips and Strategies to Manage Anxiety and Stress
https://adaa.org/tips
Mental Health Foundation - How to overcome fear and anxiety
https://www.mentalhealth.org.uk/explore-mental-health/publications/how-overcome-fear-and-anxiety


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0