Bolile cu transmitere sexuală frecvente la bărbați

Deși mulți bărbați consideră că „mie nu mi se poate întâmpla”, viața sexuală poate implica și această parte neplăcută, mai ales într-o viață dezorganizată, cu parteneri sexuali multipli sau aleși… la întâmplare.

Nu este însă o regulă! Chiar și de la o parteneră stabilă poți prelua anumiți microbi, cum ar fi candida, trichomonas, chlamidia șamd, cu consecințe asupra sănătății tale. Lăsăm la o parte morala, dar nu și partea cu prevenția, prin purtarea prezervativului și alegerea cu grijă a partenerei, precum și discuțiile deschise despre acest subiect. Iată care sunt problemele mai frecvente la ora actuală și semnele care trebuie să vă trimită de urgență la medicul urolog. 

Blenoragia sau gonoreea

Încă reprezintă una din cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Este cauzată de gonococ și se transmite prin orice tip de contact sexual vaginal, anal sau oral. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși mulți invocă scuza „nu știu de unde l-am luat”, posibil de pe scaunul de WC, prosoape, piscine etc, gonococul nu supraviețuiește în afară corpului și secrețiilor, deci cauza este clară.

Simptomele se pot instala în 2 până la 21 zile de la contactul sexual. Manifestările sunt usturimi la urinat, scurgeri de culoare albă sau galbenă din penis, eritem și mâncărime. 

Dacă infecția e transmisă prin sex oral apar dureri în gât, cu secreții și usturimi foarte intense. 
La bărbați infecția netratată produce în timp sterilitate și cicatrici ale penisului, cu dificultăți permanente la urinat. Cu un tratament adecvat, boală se vindecă complet. 

Sifilisul

Este cauzat de Treponema pallidum. Primele manifestări pot apărea la 3 săptămâni de la momentul în care s-a produs infecția prin apariția așa numitului “Sancru sifilitic” care se prezintă fie că un nodul dur sau o mică plagă nepurulentă localizată adesea pe organele genitale. Posibil acesta poate apărea pe limbă, buze, amigdale sau la nivelul anusului.  

Partea proastă este că rană se poate vindeca spontan și pacientul crede că a fost ceva temporară, însă trebuie știut că boala va continua să evolueze în organism. În câteva săptămâni apar ganglioni nedureroși în apropierea leziunii inițiale (sancrului.) și se instalează rozeolă, o pată de culoare roz. Plaga mucoasă este foarte contagioasă.  

După  2 – 3 luni semnele devin mai evidente, cu  erupții pe piele, la nivelul gurii și organelor genitale.  
Dacă boală nu este descoperită și tratată, după 2 sau mai mulți ani, sifilisul intră în cea de-a treia perioadă de evoluție cu leziuni distructive pe piele, oase și chiar inimă și sistem vascular, creier, măduva spinării sau ficat. 

Diagnosticul de certitudine se face prin analiză de sânge, proba este pozitivă în 4 – 8 săptămâni de la contact. 

În ultimul stadiu se ajunge la demența sifilitică, paralizie sau moarte. 
Sifilisul dtrebuie depistat și tratat cât mai timpuriu, întrucât în ultimul stadiu nu există șanse de vindecare. 

Herpesul genital

Nu poate trece neobservat, întrucât leziunea rezultată în urmă infectării se manifestă prin usturimi odată cu apariția unui grup de vezicule vizibile pe organele genitale, la 2 – 7 zile de la contactul sexual. Rănile sunt vizibile la bărbați. Vindecarea leziunilor în sine este spontană după o săptămâna de manifestări, dar trebuie știut că se vor instală recidive dese, supărătoare.. 

Tratamentul constă în unguente pe bază de acyclovir local, ce scad și riscul de transmitere, dar și sistemic prin administrări repetate și cure lungi de – aciclovir, Isoprinosine (20 de zile) care pot ușura simptomele și amâna recidiva. 

Prezervativul asigură doar o protecție relativă contra transmiterii herpesului genital. 

Candidoza genitală

Deși se consideră că mai mult femeile pot suferi de candidoză, unele fiind purtătoare cornice ale afecțiunii, aceatea o pot transmite cu ușurință bărbaților. Este cauzată de o ciupercă, care trăiește în mod normal pe piele și mucoase și care se exacerbează în urmă unor terapii cu antibiotic sau în perioade de scăderea imunității. Se poate transmite prin contact sexual sau sărut. 

Simptomele la bărbați se instalează la câteva zile sau chiar săptămâni cu înroșirea glandului, scurgeri la nivelul uretrei, iritații și mâncărimi în toată zona genitală. 

Infecțiile cu candida pot fi tratate cu medicamente specifice și există unguente recomandate de medicul urolog sau gincelog, în cazul ei, care trebuie aplicate în timpul actului sexual.  

 
 

Se impune că ambii parteneri să se trateze epentru a preveni reinfectarea.  

Trichomoniaza

Este o boală mai frecventă la femei, însă nici bărbații nu sunt scutiți în a prelua parazitul Trichomonas vaginalis prin contactul sexual. Semnele apar la 3 zile până la câteva săptămâni de la contactul sexual infectat, cu dureri și usturimi la urinat, scurgere uretrală, roșeață și iritații la nivelul prepuțului. 

Tratamentul se recomanda ambilor parteneri pentru a preveni reinfectarea. 

Chlamydioza

Este o boală venerică cu evoluție rapidă ce se instalează la 7 – 12 zile de la contactul sexual. 
La bărbat boala se anunță prin usturimi la urinare și o secreție albicioasă, tulbure din penis. 

Deși simptomele se remit într-o perioadă variabila, afecțiunea nu trebuie neglijată nici la femei nici la bărbat, întrucât cauzează sterilitate. Se impune un tratament adecvat, local și sistmic, care va fi urmat simultan de  ambii parteneri, de cel puțin 15 zile, iar boala se vindecă. 

Negii genitali

Vegetațiile veneriene sunt proeminente, sesilate, nedureroase, bej sau maronii, altele de culoarea pielii, care se dezvoltă în jurul organelor genitale și anusului. 

Ele se pot evidenția la  2 – 6 luni de la contactul sexual și sunt foarte contagioase, existând posibilitatea infectării partenerului sau reinfectării proprii, prin întindere în zonă genital sau și mai îndepărtată. Se impune de asemenea tratament și la partenerul sexual. Sunt generate de unele tupini de HPV, fara potential cancerigen, insa de asemenea, in timpul contactului sexual se pot transmite infectii HPV cu tulpini periculoase, care la femei determina cancer de col uterin, iar la barbati sunt responsabile mai frecvent, de anumite cancere orale.

Hepatitele

Cel mai mare risc de transmitere pe cale sexuală o are hepatita cu virus B, însă și riscul de a contacta hepatită C prin contact sexual este mare, mai ales pentru persoanele cu parteneri sexuali multipli. Virusul hepatic B are o perioadă de incubație cuprinsă între 45 și 160 de zile și simptomele apar în câteva luni de la expunerea la virusul hepatic B. 

Boala hepatică cu VHB sau VHC este cu atât mai periculoasă cu cât acționează tăcut, asimptomatic, eventual prin semne de tip gripal, greață, oboseală, anorexie și o oarecare durere în zonă ficatului și icter, dar acestea mai ales în fază acută. Simptomele pot persista 1-3 luni și dacă pacientul nu merge la medic, boala trece neobservată, fiindcă acestea se remit, deși afecțiunea începe să lucreze sistemic.  

Se recomandă efectuarea testului rapid de depistare a virusurilor hepatitice (test rapid din sânge capilar sau testul oral, cu salivă) la 2-3 săptămâni de la un contact sexual întâmplător sau un nou partener, pentru depistarea timpurie a bolii. 

SIDA (Sindromul de Imunodeficiență Dobândită)

Este cauzată de virusul HIV, care acționează prin distrugerea sistemul imunitar. Virusul are perioadă variabila de incubație de la 15 zile la 5 ani. 

În fază acută se  manifestă cu febră mare, ganglioni măriți, astenie, pierdere mare în greutate. Virusul HIV se transmite prin contact cu fluidele infectate, în care virusul este în concentrație mare cum sunt  sângele, spermă sau secrețiile vaginale, în timpul actului sexual de orice fel, fie vaginal, anal sau oral. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prezența virusului se evidențiază prin teste de laborator, însă există și teste rapide de depistare a antigenilor virali, ce necesită doar puțină salivă iar rezultatul îl afli în doar 20 de minute.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0