Hepatita C, o boala periculoasa, dar care poate fi tratata eficient

Mulți oameni se tem de un diagnostic de hepatita C (HVC), însă, lăsată netratată, boala poate provoca uneori leziuni grave ale ficatului și potențial amenințătoare pentru viață. Ce spun statisticile și ce este de făcut pentru a le îmbunătăți?

Hepatita C este o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatitei C. Acest virus poate duce atât la hepatită acută, cât și la hepatită cronică, pe o paletă de stări de la o boală ușoară până la o boală gravă, pe viață, care duce la ciroză hepatică și chiar la cancer. La nivel global, se estimează că 58 de milioane de oameni au infecție cronică cu virusul hepatitei C.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Statistici hepatita C în Europa și România

Potrivit estimărilor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), prevalența hepatitei C în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE/SEE) este în jur de 1,1%. 

În Europa, aproximativ 14 milioane de oameni trăiesc cu hepatita C, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar în România, numărul persoanelor infectat cu virusul hepatic C este de peste 650.000. În plus, la noi există multe decese cauzate de ciroză, o boală provocată de evoluția hepatitei C.

Un raport al Institutului Național de Sănătate Publică din România din 2021 arată că, la nivelul acelui an, la noi nu a fost înregistrat niciun caz de HVC.

Același raport al INSP subliniază că anul 2021 „nu a adus o îmbunătățire în notificarea cazurilor de HVB cronică și HVC cronică, mai ales având în vedere și contextul pandemic cauzat de COVID-19 care a pus o presiune deosebită asupra sistemului de sănătate.

Numărul mic/absent de cazuri de hepatită B cronică, respectiv C cronică, (ne)introduse în sistemul național de supraveghere în ultimii ani se explică atât prin legislația actuală (HG 589/2007) care nu stipulează decât obligativitatea raportării cazurilor acute, cât și prin complianța redusă a clinicienilor la criteriile de stadializare europene menționate în metodologia de supraveghere.”

Potrivit unui comunicat CNAS, începând cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatita C și ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienții au acces și la două molecule pangenotipice specifice introduse  în Lista de medicamente compensate și gratuite cu data de 1 februarie 2022.

Bolnavii se tem să afle că au boala

Mulți oameni pot avea hepatita C fără să știe, deoarece boala poate să nu dea semne până când ficatul nu este afectat semnificativ, iar când apar simptomele, acestea pot fi confundate cu ale altor afecțiuni. O persoană infectată cu virusul hepatic C poate prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi dureri musculare și febră, oboseală permanentă, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac și o stare generală de rău. Totuși, multe persoane evită să meargă la medic, deoarece le este frică.

Frica este paralizantă. Pentru că este obositoare și mare consumatoare de energie, multe persoane o închid în sertarele minții cu speranța că va dispărea. Prima veste proastă este că nu dispare, se transformă în stres, nervozitate, oboseală, irascibilitate sau chiar anxietate. Problema cu hepatita C este că o persoană bolnavă poate să le infecteze și pe altele, din ignoranță și din teama de a merge la medic. 

De aceea, dacă apar astfel de simptome, este indicată o vizită la medicul de familie pentru un test de sânge. Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea sau limitarea oricărei leziuni a ficatului, precum și asigurarea că infecția nu este transmisă altor persoane. Infecția poate fi vindecată, mai ales dacă este detectată și tratată cu combinațiile adecvate de medicamente antivirale. Tratamentul antiviral poate vindeca în prezent peste 90% dintre persoanele cu hepatita C.

Ce teste folosesc medicii pentru a diagnostica hepatita C?

Medicii folosesc teste de sânge pentru a diagnostica hepatita C și se pot indica teste suplimentare pentru a verifica dacă există leziuni hepatice, pentru a afla cât de multe leziuni hepatice există sau pentru a exclude alte cauze ale bolii hepatice.

Analize de sânge

Medicul poate solicita una sau mai multe analize de sânge pentru a diagnostica hepatita C. Pacientului i se va preleva o probă de sânge care va fi trimisă la un laborator. Testele de sânge pentru hepatita C includ următoarele:

Test de screening pentru anticorpi împotriva virusului hepatitei C

Un test de sânge de screening va arăta dacă persoana a dezvoltat anticorpi împotriva virusului hepatitei C. Un test de anticorpi pozitiv înseamnă că persoana a fost expusă la virusul hepatitei C la un moment dat. Cu toate acestea, este posibil ca virusul să nu mai fie prezent în sânge dacă organismul a luptat singur împotriva infecției sau dacă a primit tratament care a vindecat infecția.

Testul ARN pentru hepatita C

Dacă testul de anticorpi este pozitiv, medicul va folosi un test ARN pentru hepatita C pentru a detecta ARN-ul - un tip de material genetic - de la virusul hepatitei C. Testul ARN al hepatitei C poate arăta dacă virusul hepatitei C mai există în corp și cât de mult virus este în sânge. 

Testul genotipului

Medicul poate folosi acest test pentru a afla ce tulpină sau formă a virusului hepatitei C are pacientul. Există cel puțin șase tulpini specifice - numite genotipuri - de hepatită C, iar tratamentul se recomandă în funcție de genotipul hepatitei C avut.

Teste suplimentare

Dacă o persoană a avut hepatită cronică C de mult timp, ar putea avea leziuni hepatice. Medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a afla mai multe despre aceste leziuni hepatice, teste care pot include analize de sânge, elastografie tranzitorie sau biopsie hepatică.

Tratamentul poate eradica definitiv infecția cu virusul hepatic C

E bine de știut că tratamentul pentru hepatita C poate eradica virusul complet, astfel încât să nu mai fie detectabil în sânge sau ficat, cu o scădere a titrurilor de anticorpi și patologia hepatică îmbunătățită. 

În trecut, principalul tratament pentru hepatita C consta în interferon pegilat injectabil și ribavirină. Pe lângă faptul că are doar o rată de vindecare de 40% până la 60%, această formă de tratament a dus la numeroase efecte adverse, inclusiv boli asemănătoare gripei, efecte hematologice precum neutropenia, trombocitopenia și anemie severă și efecte neurocognitive. 

Antivirale cu acțiune directă

Odată cu apariția antiviralelor cu acțiune directă, s-au observat progrese imense spre scurtarea duratei tratamentului de la 48 de săptămâni la 12 săptămâni, scăderea efectelor adverse, creșterea ratelor de vindecare la 90% până la 97% și eliminarea necesității de agenți injectabili. 

Terapie de la 12 la 24 de săptămâni

Trei clase de antivirale cu acțiune directă sunt utilizate în combinații diferite pentru a crea un regim de tratament eficient împotriva diferitelor genotipuri de hepatită C. Regimurile standard de terapie sunt de la 12 la 24 de săptămâni, cu sau fără ribavirină, pe baza genotipului, experienței de tratament și prezenței sau absenței cirozei.

Infecția cu Genotip 3, care este cea mai puțin sensibilă, este asociată cu progresia rapidă accelerată a fibrozei și o incidență mai mare a carcinomului hepatocelular. Genotipul 1, cel mai comun genotip prezent în SUA, are patru tratamente diferite aprobate, iar două dintre acestea necesită doar o singură pastilă pe zi. De exemplu, combinația de sofosbuvir și ledipasvir într-o singură pastilă și combinația de grazoprevir și elbasvir ca o singură pastilă. 

Tratamentul pentru hepatita C cu glecaprevir/pibrentasvir poate dura 8 săptămâni la pacienții necirotici și cirotici incipienți, 12 săptămâni pentru pacienții cu ciroză hepatică și 16 săptămâni pentru pacienții cu genotip 3 cu ciroză hepatică și/sau eșec al tratamentului anterior.
În prezent, există mult mai multe medicamente aflate în studii clinice de fază III și IV care par să aibă un potențial pan-genotipic, astfel încât să elimine necesitatea verificării genotipului hepatitei C înainte de a se începe tratamentul.

Hepatita C progresează mai ales la alcoolici și la pacienții care au și hepatita B

Doar 10-15% dintre pacienții infectați cu virusul hepatic C au o infecție autolimitată; in toate celelalte cazuri, infecția este progresivă. Aproximativ 20% dintre pacienți vor dezvolta ciroză în două decenii, iar alți 1 până la 5% vor dezvolta cancer la ficat în decurs de trei decenii. Progresia bolii este mai frecventă la dependenții de alcool, la pacienții cu ciroză și la cei care au o infecție concomitentă cu virusul hepatic B. Persoanele care au o încărcătură virală nedetectabilă au, în general, un risc scăzut de a dezvolta ciroză.

Strategii de eliminare a VHC

Potrivit unui studiu foarte recent, eliminarea globală a virusului hepatic C înainte de 2030 poate fi realizată dacă organizațiile de sănătate globale și naționale construiesc modele adecvate și strategii eficiente de prevenire, de testare și de luptă împotriva bolii:

  • strategiile de screening trebuie să fie simple și la fel de eficiente în grupurile cu risc ridicat și în populația generală;
  • sunt necesare metode rapide și neinvazive pentru diagnosticul adecvat al bolii hepatice;
  • strategiile pentru selecția antiviralelor cu acțiune directă trebuie să fie rentabile;
  • strategia de îngrijire în populațiile expuse riscului și în clasele sociale marginalizate trebuie concepută și aplicată în mod specific.
  • În prezent nu există un vaccin împotriva infecției cu virusul hepatic C și încă nu au fost dezvoltate strategii pentru obținerea unuia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ECDC - Hepatitis C
https://www.ecdc.europa.eu/en/hepatitis-c
CNSCBT - Analiza epidemiologică descriptivă a cazurilor de hepatită virală B și C intrate în sistemul național de supraveghere în anul 2021
https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/3000-hepatita-virala-b-si-c-anul-2021-analiza/file
CNAS - Tratamentul pentru hepatita C, asigurat de CNAS 
https://cnas.ro/2022/02/04/comunicat-tratamentul-pentru-hepatita-c-asigurat-de-cnas/
NCBI - Hepatitis C 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430897/
NCBI - Hepatitis C: Standard of Treatment and What to Do for Global Elimination
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954407/
Studiul „Hepatitis C: Standard of Treatment and What to Do for Global Elimination”, apărut în Viruses. 2022 Mar; 14(3): 505. Published online 2022 Feb 28. doi: 10.3390/v14030505, autori: Lorenza Di Marco, Claudia La Mantia, Vito Di Marco


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0