5 lucruri pe care cei cu poliartrita reumatoida le inteleg cel mai bine

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al corpului atacă propriile țesuturi și creează anticorpi pentru propriile celule. Acești anticorpi produc inflamația care afectează articulațiile și alte țesuturi din tot corpul. Pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă înțeleg foarte bine ce complicații poate avea aceasta, deși cei din jur poate nu își dau seama cât de mult această boală afectează viața de zi cu zi a pacienților.

În întreaga lume, în jur de 18 milioane de oameni trăiesc cu poliartrită reumatoidă; aproximativ 70% dintre aceștia sunt femei, iar 55% au peste 55 de ani. Deși boala afectează mai multe zone ale corpului, articulațiile mâinilor, încheieturilor, picioarelor, gleznelor, genunchilor, umerilor și coatelor sunt afectate în cele mai multe cazuri. Poate că, privită din afară, boala nu pare una dificil de dus, însă pacienții știu cel mai bine că poliartrita reumatoidă le afectează viața și că, dacă nu se străduiesc să o gestioneze, pot avea mari bătăi de cap cu simptomele, în fiecare zi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Aspecte de înțeles în poliartrita reumatoidă

Iată mai jos câteva aspecte pe care pacienții cu artrită reumatoidă le știu cel mai bine când vine vorba de această afecțiune și pe care și cei din jurul lor ar trebui să le înțeleagă:

1. Pacienții știu că poliartrita reumatoidă nu este doar o banală durere de genunchi

Când cineva spune că suferă de poliartrită reumatoidă, nu este de ajutor să i se răspundă cu „Ah, și pe mine mă mai dor genunchii”. Fără îndoială, orice durere trebuie investigată și tratată pentru că este deranjantă pentru cel care o simte. Artroza genunchiului sau gonartroza (așa cum mai este numită osteoartrita genunchiului, cea mai frecvent întâlnită formă de artrită) poate fi, de asemenea, o afecțiune extrem de dureroasă. Aceasta, însă, nu este același lucru cu poliartrita reumatoidă, care poate afecta orice parte a corpului, inclusiv organe, nu doar articulațiile mari sau mici. Poliartrita reumatoidă este o boală progresivă, care tinde să afecteze mai multe zone și într-un mod mult mai sever, în timp.

2. Pacienții știu că poliartrita reumatoidă nu are un leac

Doar pentru că simptomele pacientului sunt bine ținute sub control, asta nu înseamnă că persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă sunt ca și vindecate. De exemplu, chiar și atunci când pacientul se simte bine, boala este încă activă, e în organism și poate să provoace leziuni și daune care nu se pot vedea cu ochiul liber. Nu există un leac definitiv pentru afecțiunile reumatice, așa că pacienții care au diagnostic de poliartrită reumatoidă știu cel mai bine că, în prezent, tot ceea ce pot face este să trateze boala în cel mai bun mod posibil indicat de medic și să spere că organismul lor va răspunde suficient de bine la tratament pentru a încetini progresia bolii și pentru a reduce la minimum simptomele.

3. Pacienții știu că poliartrita reumatoidă este o boală care nu te „slăbește”

Chiar dacă unii pacienți pot să se simtă bine pentru o perioadă mai lungă, alții au perioade cu suișuri și coborâșuri. În unele zile, anumiți pacienți au nevoie de un baston sau de un cadru pentru a se deplasa, iar în alte perioade, se descurcă foarte bine fără ajutor. Important este ca oamenii din jurul lor să nu presupună că acești pacienți se prefac și că situația nu e așa de gravă. Poliartrita reumatoidă tinde să aibă perioade de acalmie, apoi simptomele reapar, boala fiind activă și apoi, după un timp, intrând în remisiune. Această afecțiune este foarte dificilă, „parșivă”, cum o numesc unii pacienți, și, de multe ori, sunt nevoiți să meargă la medic pentru o ajustare a tratamentului.

4. Pacienții cu poliartrită reumatoidă știu că oboseala pe care o simt poate fi copleșitoare

Să te descurci cu sarcinile zilnice când ai un diagnostic de poliartrită reumatoidă poate să semene uneori cu perioadele când ai gripă, iar oboseala poate fi greu de suportat. În unele zile, pacienții recunosc că pur și simplu nu au energia necesară să facă duș sau că, din cauza puseelor de activitate a bolii, nu își pot ridica mâinile deasupra capului să își spele părul sau nici măcar nu se pot îmbrăca la fel de ușor ca o persoană sănătoasă.

Dacă ai o rudă sau un prieten sau pe altcineva apropiat care suferă de poliartrită reumatoidă și te întrebi cum îl poți ajuta, răspunsul este simplu: oferă-te să îi faci câteva cumpărături, să îi plimbi câinele sau orice lucru aparent simplu și pe care ți-ar plăcea să îl facă cineva pentru tine dacă s-ar întâmpla să suferi de gripă și să nu-ți vină să te ridici din pat. Acesta este un scenariu ipotetic, însă îi poți ajuta în multe feluri pe cei dragi, care se luptă zi de zi cu această boală.

5. Pacienții cu poliartrită reumatoidă știu ce înseamnă să amâni lucrurile din cauza bolii

Un pacient cu poliartrită reumatoidă ar spune că, doar pentru că azi se simte bine, asta nu înseamnă că și mâine se va simți la fel de bine, mai ales că, așa cum am discutat, este normal ca boala să aibă perioade de activitate, când simptomele se agravează și durerea este de nesuportat.

În cazul bolilor precum poliartrita reumatoidă, nu știi niciodată cu ce neplăceri te vei trezi în fiecare dimineață. Așa că, dacă ai vreun prieten cu poliartrită reumatoidă și acesta este nevoit să anuleze masa de prânz sau plimbarea pe care v-ați propus să o faceți în acea zi, fii înțelegător și nu te supăra, pentru că e clar că are una dintre acele zile în care boala este mai dificil de dus de cât de obicei.

Poți duce o viață satisfăcătoare chiar dacă ai poliartrită reumatoidă!

Cheia este gestionarea eficientă a bolii și adaptarea stilului de viață pentru a face față provocărilor. Menține o relație strânsă cu medicul reumatolog și respectă planul de tratament prescris, urmează tratamentele cu antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen etc.) sau cu medicamente modificatoare de boală (metotrexat, infliximab etc.) și alte terapii prescrise pentru a controla simptomele și progresia bolii, fii atent la orice schimbare în simptome și raportează-le medicului pentru ajustarea tratamentului, dacă este necesar și, neapărat, respectă indicațiile legate de alimentație, de activitatea fizică și de combaterea stresului.

Cum îi poți fi de ajutor cuiva din familie bolnav de poliatrită reumatoidă?

Să fii alături de cineva din familie care suferă de poliartrită reumatoidă poate face o diferență semnificativă în viața acestuia. Fie că este vorba de o mamă, un bunic sau altcineva din familie, acesta va fi recunoscător pentru ajutorul oferit. Informează-te deci și tu despre boală, inclusiv despre simptome, tratamente și impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine prin ce trece persoana respectivă. Dacă este posibil, însoțește persoana bolnavă la întâlnirile cu medicul pentru a-i înțelege mai bine starea actuală și planul de tratament.

Fii dispus să asculți și să discuți cu omul despre ceea ce simte și prin ce trece. Uneori, simpla prezență și disponibilitate de a asculta pot fi de mare ajutor. Încurajează-l să își exprime emoțiile și să ceară ajutor când are nevoie, oferă sprijin moral și asigură-l că nu este singur în această luptă.

Ajută și tu la sarcinile zilnice care pot fi dificile, cum ar fi gătitul, curățenia sau cumpărăturile. Micile gesturi pot reduce stresul bolnavului și oboseala cu care se luptă. Pe cât posibil, încurajează-ți ruda bolnavă să facă activitățile fizice recomandate de medic, care ajută la menținerea mobilității și reducerea durerii și, dacă îți poți găsi timp, poți să-i fii alături făcând și tu exerciții sau alte activități fizice împreună cu el.

Mai ales dacă bolnavul este o persoană mai în vârstă, ajută-l cu gestionarea programului de medicamente, asigurându-te că își ia tratamentul corect și la timp (un organizator de medicamente poate fi util, plus remindere pe telefon) și fii atent la schimbările în simptome pentru a le raporta medicului curant, pentru ajustarea tratamentului dacă este necesar.

De asemenea, mai poți da o mână de ajutor la adaptarea locuinței pentru a o face mai confortabilă și mai accesibilă. Aceasta poate include instalarea de bare de susținere, ajustarea mobilierului și alte modificări care să faciliteze mobilitatea bolnavului.

În plus, pentru că persoanele cu poliartită reumatoidă sunt predispuse la depresie din cauza simptomelor bolii, încurajează pacientul să își găsească activități care îi plac și care îi pot îmbunătăți starea de spirit, cum ar fi ieșirile în parc sau în drumeții ușoare în natură împreună cu prietenii. Ajută-l și să găsească grupuri de sprijin pentru persoane cu poliartrită, unde poate împărtăși experiența sa cu boala și de unde mai poate afla noutăți despre gestionarea simptomelor de la alții care trec prin aceeași situație.

A fi un sprijin pentru cineva cu poliartrită reumatoidă implică răbdare, înțelegere și o disponibilitate constantă de a ajuta, dar fiecare gest de susținere poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții persoanei afectate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Rheumatoid Arthritis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4924-rheumatoid-arthritis
AMA - What doctors wish patients knew about rheumatoid arthritis
https://www.ama-assn.org/delivering-care/public-health/what-doctors-wish-patients-knew-about-rheumatoid-arthritis


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0