Cum să scapi de balonare cu câteva trucuri simple

Cea mai mare problemă a persoanelor care se luptă cu balonarea este simptomatologia neplăcută: senzație de plin, dureri abdominale sau chiar lipsa poftei de mâncare. La toate acestea se adaugă și aspectul neplăcut, abdomenul umflat și tare, care poate să reprezinte o problemă în special pentru femei.

De ce apare balonarea?

Gazele se pot acumula în tractul digestiv pur și simplu pentru că înghiți aer în timp ce bei, mănânci sau râzi, însă și unele alimente, cum ar fi cele prebioticele și cele bogate în fibre (leguminoase, legume, fructe) produc gaze, uneori în exces. 

Dacă digestia este prea lentă, deci alimentele trec prin intestin prea încet, se poate acumula excesul de gaz. Cu cât alimentele stau mai mult în organism, cu atât se acumulează mai multe bacterii producătoare de gaze, provocând disconfort abdominal, respectiv balonare. De asemenea, o persoană tinde să fie mai balonată pe măsură ce îmbătrânește, deoarece metabolismul încetinește.

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

Balonarea, asociată și cu unele boli

Acumularea excesului de gaz este corelată și cu boli precum diabetul zaharat, sclerodermia, disfuncția tiroidiană, sindromul colonului iritabil, diverticuloza, precum și cu un stil de viață sedentar. Oamenii care suferă de apnee în somn respiră în general pe gură și înghit mult aer atunci când sforăie în timpul somnului. Pentru că înghit mult aer toată noaptea, se pot trezi dimineața balonați.

În acest context, ce poți să faci pentru a scăpa de balonare?

Metode pentru a combate balonarea

Balonarea poate fi gestionată atât prin unele modificări în alimentație, cât și prin unele schimbări efectuate în stilul de viață.

Ceaiuri pentru balonare

Ceaiurile pentru balonare sunt cele diuretice. Acestea reprezintă un remediu des utilizat, însă trebuie ca persoana afectată de balonare să fie atentă la combinații și cantități. Dacă remediile naturale nu sunt utilizate înțelept, încercând să se rezolve o problemă se poate da de alta, cum ar fi greața sau diareea. 

Ceaiul verde, de exemplu, este un diuretic mai blând, care nu provoacă o reacție atât de puternică precum plantele medicinale cum ar fi crușinul. Acesta e bine să fie băut dimineața, înainte de micul dejun, deoarece oferă și energie și crește puterea de concentrare. Alte ceaiuri pentru balonare sunt cel de mentă, de fenicul și de ginseng, care pot fi băute pe parcursul zilei, după masă.

Mai multă odihnă

Balonarea poate avea printre cauze și lipsa odihnei suficiente. Dacă nu dormi atât cât ai nevoie, sistemul digestiv nu are timp să regleze toate funcțiile, iar intestinele nu apucă să își finalizeze treaba. Un somn neodihnitor poate fi generat de faptul că obișnuiești să ronțăi diverse gustări chiar înainte de culcare, ori să bei alcool sau să fumezi seara. O soluție pentru a avea un somn mai bun ar fi să nu mai mănânci nimic, să nu bei alcool și să nu fumezi cu măcar trei ore înainte de culcare.

Atenție la aerul înghițit

Balonarea poate fi favorizată și de aerul pe care îl înghițim involuntar. Poate sună ciudat, însă înghițim aer atunci când bem lichide cu paiul, când mâncăm prea repede și când mestecăm gumă. Așadar, ai grijă la astfel de activități pentru a reduce riscul de balonare.

Porții mai mici și mai dese

Dacă îți aglomerezi stomacul cu o cantitate foarte mare de mâncare brusc, procesul de digestie va dura mai mult, iar fermentația alimentelor poate provoca gaze în exces. Când nu sunt eliminate corect, aceste gaze rămân în intestine și urcă chiar și înapoi în stomac, de aici aspectul de „balon”. Pentru a evita balonarea, încearcă să-ți împarți mesele zilei astfel încât să mănânci mai puțin și mai des, cam de 5 ori pe zi.

Evitarea alimentelor care provoacă balonare

Varza de Bruxelles, broccoli-ul și conopida sunt printre legumele care provoacă gaze la nivel intestinal. Dacă știi că ai probleme cu balonarea, nu le introduce prea des în meniu. Și băuturile carbogazoase, dar și carbohidrații precum zahărul alb și pâinea albă pot contribui la balonare. Persoanele cu intoleranță la lactoză pot constata că se balonează când consumă lapte sau brânzeturi. Obișnuiește-te să mănânci, în schimb, mai multe alimente care nu te balonează, cum ar fi carnea de pui, ouăle, castraveții, dovleceii, strugurii, fulgii de ovăz.

Consumul de alimente bogate în potasiu

Balonarea nu este întotdeauna cauzată de gazele în exces. Uneori, această problemă este provocată de consumul ridicat de sodiu, care favorizează retenția de fluide în jurul abdomenului. Potasiul, pe de altă parte, anulează acest efect al sodiului, așa că e recomandat în tratarea balonării. Printre alimentele cu un conținut ridicat de potasiu se află bananele, mangoul și spanacul.

Ghimbirul

Consumul de ghimbir stimulează tranzitul intestinal și accelerează totodată digestia. Mai mult decât atât, ingredientele active din ghimbir relaxează musculatura stomacului și reduce spasmele. Poți consuma, deci, atât înainte, cât și după masă, o ceașcă de ceai de ghimbir, și vei observa că problema balonării va fi ameliorată.

Ai grijă ce medicamente iei

Unele medicamente au ca efect advers balonarea. Printre aceste medicamente se află acidul acetilsalicilic, medicamentele antiacide și unele pilule contraceptive. Discută cu medicul despre problemele gastrointestinale pe care le ai și adu în discuție schimbarea tratamentului, dacă suspectezi că medicamentele luate sunt responsabile pentru balonare.

Comprese și împachetări

Câteva procedee populare, care însă nu au în spate studii științifice, sunt împachetările care, teoretic, ar reduce inflamația la nivel local. Deși nu s-au realizat cercetări pe această temă și nu sunt înregistrate oficial efecte benefice, mulți pacienți își pun comprese cu ulei de ricin sau apelează la împachetări cu folii, similare procedeelor de slăbit. Deși medicii sunt reticenți în privința acestor practici, pot fi încercate dacă apcientul dorește.

Când să mergi la medic dacă suferi de balonare?

Deși este normal ca gazele intestinale să se formeze ca produse ale digestiei și să fie eliminate de mai multe ori pe zi, în unele cauzri poate fi nevoie de un consult medical. Dacă balonarea este însoțită de simptome precum arsuri la stomac, sânge sau mucus în scaun, diaree frecventă, constipație frecventă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, febră, pierdere în greutate inexplicabilă și remediile de stil de viață nu sunt de ajutor, mergi cât mai curând la un consult medical.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Bloating
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
Gastroconsa – Gas and Bloating: When You Should See a Doctor
https://www.gastroconsa.com/gas-and-bloating-when-you-should-see-a-doctor/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0