Unghii sanatoase, rezistente si frumoase: cum le ingrijesti corect pentru o manichiura perfecta

Unghiile noastre sunt vopsite, tăiate, pilite, suportă substanțe chimice, frig, căldură excesivă, umiditate și câte și mai câte. Se îngălbenesc, se exfoliază și se rup "strigând" după ajutor. Din fericire, avem câteva soluții la îndemână, pe care le putem include cu ușurință în programul nostru de îngrijire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum îngrijești unghiile pentru o manichiură ca la carte

Protejează-le de substanțe chimice purtând mănuși

De fiecare dată când faci curățenie sau speli vasele, poartă mănuși de cauciuc, care îți vor proteja pielea și unghiile de substanțele chimice. În plus, manichiura va rezista mai mult, contactul cu apa fiind diminuat.

Fără ojă, cel puțin o dată pe lună

Încearcă să nu aplici ojă pe unghii timp de 2-3 zile, o dată pe lună, atât la mâini, cât și la picioare. O astfel de pauza îți vă permite să le hidratezi în profunzime, dar și să observi eventuale probleme: pete, desprinderi din patul unghial, modificări de formă, adâncituri.

Multe dintre aceste semne pot indica o infecție fungică, deshidratare și chiar afecțiuni cronice.

Cum le scurtăm și le pilim corect

Cel mai sănătos mod de scurtare a unghiilor este tăierea, atunci când unghiile sunt uscate. Folosește o forfecuță specială pentru unghii, pe care să o dezinfectezi înainte și după ce o folosești cu puțin alcool sanitar. Ține minte că instrumentele cu care îți faci manichiura și pedichiura trebuie folosite individual.

Pilirea se realizează într-un singur sens, pentru a evita apariția unor crăpături care să provoace ruperea ulterioară a unghiei. Trebuie evitate pilele metalice, iar dezinfectarea este obligatorie și în acest caz.

Cuticulele: cum le eliminăm

Majoritatea specialiștilor recomandă să nu tăiem cuticulele, ci să le împingem ușor cu un instrument special. Cuticulele au rolul de a proteja baza unghiei și, de aceea, îndepărtarea lor completă prin tăiere poate favoriza infecțiile sau iritațiile.

După ce le-ai scurtat și pilit, înmoaie unghiile 5 minute în apă caldă cu ulei de măsline. Apoi împinge ușor cuticulele cu un bețișor de lemn sau cu un instrument metalic special. Nu insista prea mult, pentru a nu le rupe și elimina doar atât cât este suficient pentru un aspect îngrijit.

Găsești în magazinele de specialitate și produse cosmetice care dizolvă cuticulele, eliminându-le fără să îți pună sănătatea în pericol. Aplică produsul pe cuticule, lasă-l să acționeze, apoi folosește instrumentul special pentru împingerea acestora. Vei observa cum cuticulele vor dispărea.

Eliminarea petelor și hidratarea

De fiecare data când îți faci manichiura, petrece 15 minute în plus pentru eliminarea petelor și hidratarea unghiilor. Poate părea un efort pe moment, însă rezultatele pe termen lung te vor mulțumi. Este suficient dacă faci acest lucru de 2-3 ori pe lună.

Într-un castronel mic pune apa călduță, sucul de la jumătate de lămâie și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine și scufundă unghiile în această compoziție 5 minute, apoi clătește bine cu apă curată. După clătire, masează fiecare unghie cu o picătură de ulei de măsline, de argan, de jojoba sau orice alt ulei natural similar pe care îl ai în casă. Lasă-l să acționeze 10 minute.

Curăță-le cu o perie specială pentru unghii

Multe femei riscă să se infecteze în urma folosirii unor unelte lungi și ascuțite, atât acasă, cât și la cosmeticiană. Acest tip de îngrijire agresivă a unghiilor este o ușă deschisă către infecțiile bacteriene sau fungice. Pentru a îndepărta murdăria de sub unghii, curăță unghiile cu o perie de unghii.

Ai grijă ce produse aplici pe unghii

Multe lacuri de unghii sau tratamente conțin substanțe chimice dure care pot afecta unghiile. Soluția de îndepărtare a lacului de unghii care conține acetonă trebuie evitată deoarece poate deteriora unghiile. Pentru a îndepărta oja, folosește o soluție care nu are în compoziție acetonă.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează împotriva multor substanțe chimice potențial dăunătoare care se găsesc în produsele de îngrijire a unghiilor de zi cu zi.

Dacă folosești dezinfectant pentru mâini, încearcă să nu-l pui pe unghii și folosește-l cu moderație. Dezinfectantul pe bază de alcool usucă unghiile (și mâinile), ducând la unghii casante.

Suplimentele pentru unghii

Unghiile tale au nevoie de îngrijire, însă pentru a fi puternice și pentru a arăta impecabil, ele trebuie hrănite și din interior. Asta înseamnă că trebuie să le oferi vitaminele și antioxidanții de care au nevoie pentru a crește și pentru a fi puternice.

Există o mulțime de suplimente alimentare care fortifică unghiile, pe bază de biotină, riboflavină, zinc și alți nutrienți. Fă-ți un obicei din a consuma zilnic asemenea suplimente, iar unghiile tale nu se vor mai rupe și nu se vor mai exfolia.

Consultă-te cu medicul tău înainte de a administra suplimente alimentare, mai ales dacă suferi de afecțiuni cronice. El îți va spune exact ce suplimente să iei și cum să le administrezi.

Ce nu știai despre unghii

Te-ai întrebat vreodată din ce sunt făcute unghiile tale? Iată câteva curiozități despre unghii, pentru că, cu cât ești mai bine informată, cu atât le poți îngriji mai bine, ținând cont de factorii care le pot afecta creșterea.

Din ce sunt formate unghiile? 

Unghiile tale sunt alcătuite din cheratină. Aceasta este un tip de proteină care formează celulele care alcătuiesc țesuturile care există în unghii și în alte părți ale corpului. Cheratina este cea care îndeplinește un rol important în sănătatea unghiilor tale. Ea le protejează de stricăciuni și de degradare, facându-le puternice și rezistente.

Cum cresc unghiile

Unghiile pe care le vezi sunt "moarte". Ce înseamnă asta? Unghiile încep să crească de sub piele, iar pe măsură ce noile celule sunt create și se dezvoltă, ele le împing pe cele vechi prin pielea ta. Partea unghiei pe care o poți vedea este alcătuită din celule moarte și din acest motiv nu simți durere când îți tai unghiile.

Un factor important care influențează creșterea unghiilor 

Nu uita că, deși partea pe care o vezi e alcătuită din celule moarte, unghiile au nevoie de circulația sângelui pentru a se dezvolta și pentru a crea patul unghial. Mici vase de sânge, numite capilare, se află sub patul unghial. Sângele care circulă prin aceste capilare ajută unghiile să crească și tot sângele face ca patul unghial să aibă acea culoare roz caracteristică.

Anotimpurile influențează creșterea unghiilor 

Nu mai este un secret că unghiile cresc mai repede vara decât iarna. Nu s-au făcut foarte multe studii în legătură cu acest lucru, însă un studiu realizat pe șoareci a arătat că vremea friguroasă a împiedicat creșterea și dezvoltarea unghiilor.

Cât de mult îți folosești unghiile poate influența creșterea lor 

În cazul în care îți folosești foarte mult mâinile, unghiile tale au o predispoziție mai mare spre traumatisme minore, cum ar fi de pe urma unor acțiuni banale: bați cu unghiile în masă sau folosești tastatura. Aceste acțiuni stimulează circulația sangvină în mâini, stimulând creșterea unghiilor.

De ce apar pete albe pe unghii 

Ți se întâmplă să observi pete albe pe unghii, însă acestea nu sunt un semn ce indică o deficiență (sau lipsă) de calciu. Petele albe sunt cauzate, de regulă, de traumatisme minore la nivelul unghiilor, cum ar fi atunci când ne mușcăm unghiile. Aceste pete sunt inofensive, iar unghia crește normal.

Stresul poate să îți afecteze unghiile

Poate că nu bănuiai, însă stresul poate face că unghiile tale să crească mai lent sau poate chiar să stopeze temporar creșterea unghiilor. Când acestea încep să crească din nou, este posibil să observi că ai niște linii orizontale de-a lungul unghiilor. De regulă, sunt inofensive, iar unghia vă crește normal.

Cum poți ajuta unghiile să crească mai repede

Poți lua anumite măsuri pentru a-ți întări unghiile, pentru a le ajuta să crească mai repede și să devină mai puternice de-a lungul timpului. Unele studii sugerează că dacă se administrează un supliment cu biotină zilnic, această substanță poate să ajute la întărirea unghiilor. Poți folosi produse farmaceutice special concepute pentru întărirea unghiilor. Acestea sunt substanțe care se aplică pe unghii, întocmai ca un lac. Sunt utile în ceea ce privește fortifierea unghiilor și în prevenirea ruperii lor, pe termen scurt.

Tratează infecțiile unghiilor cu seriozitate

Netezirea marginilor unei unghii rupte și înfășurarea unei unghii rupte într-un bandaj este în regulă, dar dacă observi semne de infecție, nu amâna consultul medical de specialitate. Printre semnele unei infecții bacteriene se numără roșeață, umflare și durere, iar printre semnele timpurii ale unei infecții fungice a unghiilor se numără pielea umflată, roșie, iritată din jurul patului unghial. Infecțiile fungice s-ar putea îmbunătăți cu un tratament antifungic fără prescripție medicală, dar uneori necesită medicamente pe bază de prescripție medicală - pentru o îngrijire optimă a unghiilor, consultă medicul dermatolog. 

Dacă ai încercat diverse remedii și nimic nu pare că dă rezultate, fă-ți o programare la medicul specialist. S-ar putea să existe o afecțiune de bază care cauzează unghii subțiri sau casante. Tratând cauza, unghiile tale vor putea deveni din nou puternice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institutes of Health - Biotin
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
U.S.Food & Drug - Nail Care Products
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/nail-care-products
American Academy of Dermatology Association - Tips for healthy nails
https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/healthy-nail-tips


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0