Exercițiile fizice – secretele naturale ale sănătății la chinezi

La chinezi, secretul natural de îmbunătățire a sănătății și de tratare a bolilor sunt printre altele exercițiile fizice. Chinezii au o vorba veche de mii de ani: ai activitate – trăiești; n-ai activitate – mori! Trebuie să ții pasul cu Universul care este într-o activitate continuă. Hua Tuo este celebrul medic chinez care spunea că este vital să facem mișcare în mod regulat pentru a preveni îmbolnăvirea.

 

Importanța exercițiilor fizice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În zilele noastre, sedentarismul a luat amploare; la birou stăm pe scaun, ne deplasăm cu mașina, iar prețul plătit pentru comoditate și viața sedentară îl găsim în afecțiunile medicale care ne lovesc din ce în ce mai des. Îmbătrânirea prematură, ridurile, căderea părului, lipsa dorinței sexuale sunt numai câteva din neplăcerile pe care ne dorim să le inversăm prin procesul pe care îl declanșează exercițiile fizice regulate – consum mare de oxigen care la nivel molecular duce la umplerea celulelor cu oxigen.

Exersarea fizică regulată poate împiedică instalarea bolilor degenerative, ajutând totodată inima și plămânii să funcționeze la capacitate ridicată. Chinezii pun mare preț pe tot ce-i natural. De aceea, să nu te miri dacă-i vezi în parc, practicând jogging de la tineri la bătrâni. Ei au înțeles că mușchiul inimii are nevoie de exersare regulată, o capacitate respiratorie optimă și datorită unui stil de viață activ se pot modifica și obiceiurile alimentare (alimentație hipocalorica, renunțarea la cafea și tutun, renunțarea la proteină animală până la 20% în procente) și astfel slăbesc și se simt mai bine.

Beneficiile sunt următoarele

– scade tensiunea, crește imunitatea
– scade riscul de cancer sau diabet
– îmbunătățește respirația și crește viteză sângelui în organism
– întărește oasele și controlează greutatea
– stimulează digestia și încetinește procesul de îmbătrânire

Cei care practică sport au pielea mai fină, mai rumenă și mai elastică față de oamenii sedentari din aceeași categorie de vârstă. Prin urmare, exersarea fizică poate întări țesutul nervos cu ajutorul oxigenului care ajunge în cap făcând persoană mai activă, mai vioaie și mai sănătoasă. Datorită sportului starea fizică este mai bună, crește activitatea sexuală, refacere rapidă după răceală, scade riscul de diabet de tip 2 și de hiperglicemie. Studiile mai arată că la o persoană care face sport riscul de atac cerebral este de numai 1/3 față de persoanele inactive.

Chinezii, în marea lor majoritate au înțeles beneficiile practicării sporturilor ușoare sau măcar a plimbărilor grăbite pentru a scădea riscul de instalare a unei boli moderne. Din vechime, ei practicau de două ori pe zi (dimineață și seară) exercițiile fizice măcar 20-30 minute căci știau că un ciclu al naturii are 24 ore și așa pot trăi în armonie cu ritmul naturii. În conformitate cu filozofia tradițională chineză a exersării fizice, momentul dintre trezire și micul dejun este cel mai propice. De altfel, practicanții artelor marțiale chineze își încep exercițiile la 5 dimineața. Ei sunt de părere că pentru a trăi mult și a rămâne tineri merită acest efort. Motivele sunt următoarele:
– îi ajută să elimine aerul stătut acumulat în timpul somnului (aerul nopții este yin, nefavorabil sănătății fizice și psihice) și îl înlocuiesc cu aerul proaspăt (yang-hrănitor)
– curată mintea și spiritul crescând eficacitatea
– stimulează digestia și crește imunitatea

Starea vremii nu este un impediment pentru chinezi în a-și practică exercițiile fizice zilnice. Ei ne recomanda să nu ne apucăm de sport cu o oră înainte sau după masă căci vom fi sleiți de energia vitală. Exercițiile în apropierea momentului mesei alungă sângele din stomac, producând indigestii. Ne mai recomanda ca vară să mâncăm mai mult și să bem mai multă apa și sucuri naturale dacă intensitatea exercițiilor crește.

Când și cum facem sport

De asemenea, nu e bine să ne apucăm de sport imediat ce ne trezim dar nici să nu ne culcăm imediat după sport. Trupul are nevoie de o perioadă de tranziție pentru a se adapta de la o activitate la altă datorită diferenței de ritm cardiac. Această perioadă de tranziție se face cel mai bine printr-o plimbare scurtă înainte și după activitatea intensă că să nu cauzăm probleme cardiace. Nu trebuie să exagerăm nici cu intensitatea exercițiilor căci ne scade sistemul imunitar.

Există deosebiri majore între exercițiile chinezești și cele convenționale. Cea mai importantă este aceea că exercițiile chinezești au că scop major de menținere a formei și îmbunătățirea stării de sănătate pe când occidentalii au că prim scop competiția (fotbal,baschet,atletism). În orice parc din China putem privi oameni de toate vârstele care practică taijicuan, în armonie și același ritm împărtășind bucurie și prietenie. Aici putem percepe cel mai bine spiritul dominant al conviețuirii pașnice care caracterizează cultură chineză. O altă diferență o reprezintă blândețea exercițiilor chinezești pentru menținerea formei, în opoziție cu mușchii și duritatea sporturilor occidentale. Chinezii știu că exersarea moderată este necesară pentru sănătate și pentru alimentarea qi-ului vital, eforturile fizice afectând qi-ul vital pot duce la probleme de sănătate. S-a demonstrat științific că practicarea sportului la intensitate mare duce la formarea radicalilor liberi pe perioade scurte (responsabili cu oxidarea în organism, imbatranire prematură sau probleme cardiace). O altă deosebire este aceea că exercițiile moderate coordonează subtil trupul cu mintea. Concentrarea deplină asupra a ceea ce facem, folosindu-ne mintea pentru a îndruma mișcările trupului. Ultima deosebire dar poate cea mai importantă este cerința de coordonare a respirației cu mișcarea fizică. Această coordonare amplifică efectul terapeutic al exercițiilor.

Sfaturi legate de exercițiile fizice:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

– exersarea trebuie să fie precedată de o încălzire ușoară
– racorirea:după sport trebuie să ne relaxam fizic și psihic
– oprirea bruscă din sport poate provocă spasme musculare
– intensificarea exercițiilor trebuie să crească lent astfel încât inimă și plămânii să se poată adapta la cerințe
– să nu urinăm imediat după exerciții(inimă bate mai repede și rinichii sunt tensionați;se scurge și energia vitală stocată în ei)
– înainte de începerea exercițiilor să bem o cană cu apa călduță și să mergem la toaletă (exersarea produce transpirație; corpul absoarbe apa din colon pentru a-și menține echilibrul)
– să nu exersăm imediat după masă (sngele se concentrează în stomac pentru a asigură digestia corectă a hranei. Digestia durează cel puțin o oră,o plimbare ușoară ar fi de ajutor)
– să purtăm haine lejere și încălțări comode (nu ochelari sau șepci) pentru a fi relaxați, a ne crește concentrarea minții asupra exercițiilor și astfel să favorizam circulația lînă în corp a sângelui și a qi-ului.

Într-o vreme când consultațiile medicale și medicamentele sunt foarte scumpe, practicarea exercițiilor fizice, dietă, somn și exerciții de respirație corecte ne ajută să avem mai multă energie, tinerețe și vigoare.

Sursă: secretele medicinei chineze

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0