Care este adevărul despre "burta de bere"

"Burta de bere" este una dintre cele mai mari probleme ale bărbaților. Așadar, este bine de știut dacă este adevărat că berea poate fi responsabilă pentru depozitele de grăsime de la nivelul abdomenului sau intervin și alți factori în joc.

Ce conține berea și cum influențează luarea în greutate

O singură bere conține aproximativ 150 de calorii, în funcție de gramaj și de tipul de bere (lager sau ale). Problema reală a consumului de bere nu stă în ingredientele propriu-zise, ci în cantitatea de bere consumată per ocazie. Astfel, persoanele amatoare de bere, de regulă, nu se limitează la o singură sticlă, o dată la câteva zile. Consumul frecvent și în exces este, adesea, combinat cu gustări hipercalorice, precum covrigei, chipsuri, cârnăciori, mici, etc.

Un lucru important de reținut este faptul că alcoolul, în general, atunci când este consumat în exces, favorizează  creșterea în greutate. Acest lucru se întâmplă fiindcă ficatul prioritizează procesarea alcoolului, în defavoarea procesării grăsimilor. Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra faptului că grăsimea acumulată în urma consumului excesiv de alcool se depune, în special, în zona abdominală.
În plus, berea este bogată în calorii „goale”, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de o banană, de exemplu, care ne oferă multe vitamine și minerale, berea nu ne aduce niciun beneficiu deoarece, în afara numărului mai mare de calorii, berea nu conține decât foarte puțini nutrienți. 

Un alt factor important de menționat este cantitatea de fitoestrogeni prezenți în bere. Florile plantei de hamei sunt folosite cu rol de potențiator de aromă pentru bere. Mai puțin cunoscut este faptul că planta de hamei conține fitoestrogeni – compuși vegetali care au capacitatea de a imita estrogenul (hormon feminin produs în mod natural de organism). Din cauza conținutului de fitoestrogeni, e posibil ca berea să cauzeze modificări hormonale în organismul bărbatului, favorizând, astfel, depozitarea grăsimilor la nivel abdominal.

Valori nutriționale pentru o bere de 335 ml, cu un conținut de alcool de 4%:

  • Calorii: 153
  • Alcool: 14 grame
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Grăsimi: 0 grame

Berea poate conține, de asemenea, și cantități reduse de micronutrienți, precum sodiu, potasiu sau magneziu. Cu cât conținutul de alcool este mai mare, cu atât mai mare este și aportul caloric.

De ce bărbații se îngrașă diferit față de femei

Modul în care grăsimea se depune în diferite părți ale corpului depinde de sex, vârstă, hormoni și istoricul medical. În ceea ce privește grăsimea abdominală, aceasta este caracteristică, în special, bărbaților și persoanelor în vârstă, al căror metabolism este încetinit.

Femeile au mai multă grăsime subcutanată decât bărbații, iar această grăsime tinde să se depoziteze pe brațe, coapse, fese și abdomen. Deoarece bărbații au mai puțină grăsime subcutanată, aceasta se păstrează mai mult în perimetrul cavității abdominale (grăsime viscerală), care poate fi periculoasă pentru sănătate și se recomandă a fi monitorizată. Pericolul nu constă doar într-o nemulțumire de ordin estetic. Grăsimea viscerală este prezentă și în jurul organelor, fiind astfel mai problematică decât grăsimea depusă pe șolduri sau pe brațe. Printre afecțiunile legate de grăsimea abdominală în exces se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.

 
 

Burta de bere apare la bărbați și pentru că aceștia consumă cantități mai mari de bere, în comparație cu femeile, care se limitează, de obicei, la una, maximum două sticle, și acestea consumate ocazional.

Cum poți scăpa de „burta de bere”

Există 3 metode, care pot fi folosite în paralel, pentru combaterea burții de bere, și anume:

  • reducerea aportului caloric consumat; 
  • limitarea cantității de bere/ alcool; 
  • adoptarea unui stil de viață mai activ.

Se recomandă, pentru scăderea în greutate, adoptarea unui regim alimentar mai restrictiv din punct de vedere caloric. Pentru că și alcoolul conține calorii din belșug, e indicat să se limiteze, totodată, și cantitatea de alcool consumată, fie că e vorba despre bere sau despre alte tipuri de băuturi.

De asemenea, pentru combaterea burții de bere și pentru reducerea greutății, dar și pentru un stil de viață mai sănătos, e important să se practice sport în mod regulat. Stilul de viață sedentar, alături de consumul de alcool și o dietă hipercalorică, pot duce la apariția burții de bere, dar și la supraponderabilitate sau, uneori, chiar la obezitate. 

 

 

Bibliografie:
Studiul “The impact of abdominal fat on abdominal aorta calcification measured on non-enhanced CT”, publicat în US National Library of Medicine, în 2018, autori: Goldenberg L, Saliba W, Hayeq H, Hasadia R, Zeina AR
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30544382
WebMD - The Truth About Beer and Your Belly
https://www.webmd.com/diet/features/the-truth-about-beer-and-your-belly

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0