Grasimea abdominala, mai periculoasa decat obezitatea!

Grăsimea abdominală este cel mai periculos tip de grăsime, deoarece poate înconjura organele interne, crescând riscul de boli de inimă, diabet, probleme hepatice, unele tipuri de cancer și riscul de moarte subită. 

Oamenii de știință au observat că obezitatea abdominală a cunoscut o creștere remarcabilă de-a lungul anilor, chiar și persoane care nu sunt considerate grase confruntându-se cu această problemă. Această grăsime depusă în jurul abdomenului este mai periculoasă decât cea stocată în partea de jos a corpului, pe picioare, deoarece este asociată cu dislipidemia, rezistența la insulină și inflamația sistemică, acestea crescând riscul de boli cardiovasculare, sindrom metabolic și anumite cancere.

Singura modalitate de a măsura cu precizie grăsimea abdominală este prin metode avansate de imagistică, cum ar fi scanările CT sau RMN. Dar fiecare persoană își poate face o idee generală despre cât de multă grăsime abdominală are cu o simplă măsurare a circumferinței taliei. Femeile nu ar trebui să aibă mai mult de 80 cm în talie, iar bărbații nu mai mult de 94 cm.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Bărbații, mai expuși riscului de a acumula grăsime abdominală

Într-un studiu recent se precizează că bărbatii au o tendință mai mare de a acumula grăsime viscerală în comparație cu femeile aflate la vârsta reproductivă, deci care nu au ajuns încă la menopauză. Bărbații tind să dezvolte un corp de tip „măr”, iar femeile un corp de tip „pară” – acestea acumuleză mai degrabă grăsime subcutanată în regiunile feselor și coapselor. Acumularea de grăsime abdominală, care este un puternic predictor independent al mortalității, este cauzată în principal de absorbția mai mare de grăsimi din dietă.

Deși grăsimea subcutanată abdominală și grăsimea intrahepatocelulară sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate la bărbați, numai grăsimea abdominală viscerală este un puternic predictor independent al mortalității la bărbați, spun oamenii de știință.

Bărbații au chilomicroni mai mari decât ai femeilor

Deoarece grăsimea alimentară este absorbită de enterocite și transportată în circulație sub formă de chilomicroni și lipoproteine cu densitate foarte scăzută (colesterolul VLDL), este important de înțeles modul în care aceste lipoproteine sunt diferite la femei și bărbați.

Concret, în cazul bărbaților, chilomicronii (lipoproteine cu densitate ultra joasă) sunt în general mai mari ca dimensiuni și cantitate decât în cazul femeilor. Astfel, prin producția mai mare de chilomicroni, bărbații au un risc mai mare să acumuleze grăsime viscerală decât femeile aflate în premenopauză.

Concluzia studiului este că, dintre toți factorii care contribuie la acumularea de grăsime viscerală, stilul de viață este, fără îndoială, cel mai important. Cercetătorii le recomandă bărbaților să ia mese mai mici și mai dese, pentru a scădea probabilitatea acumulării de grăsime abdominală prin reducerea atât a dimensiunii, cât și a numărului de chilomicroni.

Grăsimea abdominală la femeile în vârstă

Grăsimea abdominală nu este sănătoasă pentru nicio grupă de vârstă, dar cu atât mai mult pentru vârstnici, al căror organism își încetinește funcțiile. Un alt studiu recent arată că, la femeile mai în vârstă, nu excesul de grăsime poate fi periculos, ci mai degrabă locul unde se acumulează acest exces le poate scurta viața. 

În rândul femeilor de 70 până la 79 ani, a fi supraponderal sau obez nu pare să reducă speranța de viață – decât dacă greutatea este concentrată în jurul taliei. Nici dacă ești subponderal nu reprezintă un avantaj; din contră, și acest lucru poate scurta viață, spun cercetătorii.

„Grăsimea acumulată în zona abdominală poate fi mortală într-o mai mare măsură decât excesul de greutate”, spune cercetătorul principal, biologul Zhao Chen, de la departamentul de epidemiologie și biostatistică al Colegiului de Sănătate Publică al Universității Arizona.

În timp ce studiul a arătat că o circumferință prea mare a taliei este dăunătoare în general, se pare că femeile hispanice nu intră în această categorie – ele având o rată a mortalității mai mică indiferent de mărimea taliei sau de indicele de masă corporală comparativ cu femeile albe sau din rasa neagră.

O talie peste 80 de cm vine cu riscuri pentru sănătate

Cercetătorii au descoperit că riscul de mortalitate crește când circumferința taliei este mai mare de 80 de centimetri, iar tot ce este peste 88 de centimetri este clasificat drept risc extrem. Studiul a măsurat greutatea participantelor folosind Indicele de Masă Corporală (IMC). IMC este o estimare brută a masei corporale bazată pe măsurarea înălțimii și a greutății. Un IMC între 18.5 și 24.9 arată o greutate normală. Sub valoarea de 18.5 ești clasificat drept subponderal în timp ce, între 25 și 29,9 ești supraponderal.

Pragul obezității începe de la un IMC de 30 de procente sau peste. Însă, în acest studiu, obezitatea a fost clasificată în trei categorii. Categoria I sau obezitatea ușoară cu un IMC între 30 și 34.9, categoria a II-a, de la 35 până la 39.9, iar categoria a III-a, un IMC de 40 de procente sau peste.

Grăsimea depusă pe abdomen face mai mult rău decât cea depusă în alte zone

Cu toate că a fi supraponderal sau obez nu este benefic pentru sănătate, gravitatea acestui lucru este determinată de vârstă, rasă și istoricul etnic, subliniază cercetătorii. Toate aceste diferențe pot fi corelate cu faptul că masa corporală în sine nu vine cu un risc de mortalitate atât de mare cum o face circumferința prea mare a taliei. Greutatea unei persoane ar trebui interpretată cu grijă ținând cont de vârstă, rasă și alte măsurători cum ar fi circumferința taliei, mai adaugă oamenii de știință.

Pentru acest studiu, savanții au revizuit informații adunate de la aproximativ 162.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani care au luat parte la Inițiativa Femeilor Sănătoase, un studiu major desfășurat de Institutul Național de Sănătate din SUA și care a vizat femeile aflate la postmenopauză. 

Înainte de începerea studiului, cercetătorii au măsurat înălțimea, greutatea și circumferința taliei tuturor participantelor și au adunat și alte date cu privire la stilul de viață. Pe parcursul celor 11 ani de studiu, mai mult de 18.000 femei au decedat. Cercetătorii au descoperit că faptul că erau supraponderale sau ușor obeze nu a afectat prea mult rata mortalității. Obezitatea de categorie II și III a crescut rata mortalității cu până la 10 procente, însă mărimea circumferinței tailei a fost cel mai strâns legată de rata mortalității.

Dr. Jill Rabin, medic specialist în obstetrică-ginecologie, este de părere că aceste descoperiri pot fi benefice pentru femeile mai în vârstă. „Este reconfortant pentru femeile în vârstă să audă că nu trebuie să fie să fie slabe sau să își mențină greutatea din tinerețe, atâta vreme cât grăsimea nu se regăsește în jurul taliei”, spune medicul. „Femeile care au grăsimea concentrată în jurul taliei ar trebui ca, prin dietă și exerciții fizice, să încerce să scape de aceasta”, a mai spus dr. Rabin.

Cum scapi de grăsimea abdominală?

Iată câteva idei care te pot ajuta să scapi de grăsimea abdominală: 

Fii atent la numărul de calorii

Pentru a lupta eficient contra grăsimii abdominale, caută să arzi mai multe calorii decât consumi. Pentru majoritatea oamenilor, un deficit de 500 de calorii pe zi este suficient pentru pierderea în greutate. Numărul necesar de calorii diferă de la o persoană la alta în funcție de înălțime, vârstă, gen, activitate fizică etc., de aceea trebuie să îți calculezi propriile nevoi calorice. Găsești astfel de calculatoare pe internet, dar există și aplicații pentru telefon. Sau, poți merge la medicul de familie ca să te ajute cu aceste calcule.

Un deficit caloric se obține fie mâncând alimente care au mai puține calorii, fie crescând nivelul de activitate fizică sau făcând o combinație între cele două. Pentru o stare mai bună de sănătate, recomandarea este ca o persoană să aibă și o alimentație adecvată, dar să facă și mișcare. Printre alimentele care contribuie la combaterea grăsimii viscerale se numără spanacul, varza, ciupercile, ouăle, merele și ardeiul iute.

Plimbă-te în fiecare zi

Multe persoane subestimează mersul pe jos, considerând că nu ajută la pierderea în greutate, însă această credință este greșită. Plimbările regulate, mai ales cele în pas alert, sunt o modalitate excelentă de a arde calorii într-un mod plăcut. Găsește-ți, deci, în fiecare zi 30 de minute în care să te plimbi, fie că faci acest lucru în pauza de prânz sau seara, când vii de la muncă pe jos sau când poți face o plimbare prin parc cu o persoană dragă. 

Introdu în rutina ta exerciții de forță

Dacă vrei să pierzi grăsimea viscerală, este important nu să faci exreciții pentru abdomen, ci pentru întregul corp. Antrenamentul de forță te ajută să construiești mușchi, care vor înlocui grăsimea corporală. Partea și mai interesantă este că mușchii rămân activi din punct de vedere metabolic și după ce ai terminat exercițiile, așa că vei continua să arzi calorii după antrenament, reducând astfel grăsimea totală a corpului. 

Încearcă scândura (plank), flotările, genuflexiunile, exercițiile pentru brațe și picioare cu benzi elastice, sau, dacă vrei o formă de mișcare potrivită și pentru corp și pentru calmarea minții, mergi la un curs de yoga. După ce înveți corect posturile, poți practica yoga chiar la tine acasă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Abdominal fat and what to do about it 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/abdominal-fat-and-what-to-do-about-it
Frontiers - Why Do Men Accumulate Abdominal Visceral Fat?
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.01486/full
Studiul „Why Do Men Accumulate Abdominal Visceral Fat?”, apărut în Front. Physiol., December 2019, Sec. Lipid and Fatty Acid Research, https://doi.org/10.3389/fphys.2019.01486, autori: Andromeda M. Nauli și Sahar Matin
AGS - Body Mass Index, Waist Circumference, and Mortality in a Large Multiethnic Postmenopausal Cohort—Results from the Women's Health Initiative
https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jgs.14790
Studiul „Body Mass Index, Waist Circumference, and Mortality in a Large Multiethnic Postmenopausal Cohort—Results from the Women's Health Initiative”, apărut în Journal of the American Geriatrics Society, 2017, https://doi.org/10.1111/jgs.14790, autori: Zhao Chen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0