Tipuri de cancer pulmonar

Cancerul la plămâni se împarte în două mari categorii: cancerul pulmonar cu celule non-mici și cancerul pulmonar cu celule mici. Este extrem de important să se stabilească tipul cancerului la plămâni, întrucât de acesta depinde tratamentul administrat, dar și reușita acestuia.

Clasificarea cancerului pulmonar după histologie

Diferitele tipuri de cancer pulmonar sunt descrise histologic de tipurile de celule pe care patologul le vede la microscop. Aproximativ 85% dintre cancerele pulmonare reprezintă cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) și aproximativ 15% sunt cancer pulmonar cu celule mici (SCLC). 

Recomandările Experților DOC

Clasificarea cancerului pulmonar după biomarkeri

Cancerul pulmonar este o boală complexă care nu numai că este clasificată în funcție de tipul de celule, dar poate fi și împărțită în funcție de mutație - modificările aduse celulelor care au permis cancerului să se dezvolte. 

Fiecare tip de cancer pulmonar poate avea una sau mai multe dintre mutații. Până acum, cercetătorii au identificat o serie de mutații diferite, numite mutații driver, care pot duce la dezvoltarea cancerului pulmonar. Până în prezent, s-au înregistrat cele mai multe progrese în înțelegerea mutațiilor vinovate de apariția adenocarcinomului, dar oamenii de știință continuă să studieze, de asemenea, despre mutațiile conducătoare care duc la dezvoltarea cancerului cu celule scuamoase și celule mici. 

NSCLC – adenocarcinom

Adenocarcinomul pulmonar reprezintă aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC). Este cel mai des întâlnit atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate că acesta este asociat cu fumatul, există și cazuri în care îl dezvoltă și nefumătorii – în special femeile. La radiografie, adenocarcinomul poate „păcăli medicul”, semănând foarte bine cu o pneumonie. Pacienții diagnosticați cu adenocarcinom pulmonar au un prognostic mai bun decât cei care au alt tip de cancer pulmonar.

Cercetătorii au făcut progrese mari în identificarea și înțelegerea „mutațiilor conducătoare” în adenocarcinomul cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) care au dus la o serie de terapii-țintite, un tip foarte precis de tratament pentru cancer care identifică și atacă anumite părți ale celulelor canceroase și semnalele pe care proteinele le transmit.  

Cancer pulmonar cu celule scuamoase

Cancerul pulmonar scuamos reprezintă aproximativ 30% dintre cazurile de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC). Peste 25% dintre cazurile de cancer la plămâni se încadrează în categoria carcinomului scuamocelular. Cu toate că în trecut era mai des întâlnit, în zilele noastre adenocarcinomul îl detronează. De regulă, acest tip de cancer se împrăștie către nodulii limfatici. Tumoarea crește destul de mult, formând adesea o cavitate.

Cancer pulmonar cu celule mari

Cancerul pulmonar cu celule mari este cel mai puțin frecvent subtip de cancer pulmonar fără celule mici, reprezentând un procent mic de cazuri. Aproximativ 10% dintre tumorile depistate la nivelul plămânilor pacienților fac parte din această categorie. Acest tip de cancer are tendința de a migra către nodulii limfatici îndepărtați. 

Totodată, acest subtip de cancer are tendința de a crește și de a se răspândi rapid, iar din acest motiv poate să fie greu de tratat. Un subtip de carcinom cu celule mari, cunoscut sub numele de carcinom neuroendocrin cu celule mari (LCNEC), este un cancer cu creștere rapidă, care este foarte asemănător cu cancerul pulmonar cu celule mici.

În trecut, aproximativ 10% dintre cancerele pulmonare erau clasificate ca celule mari. Cu toate acestea, pe măsură ce au intrat în uz modalități mai exacte de diagnosticare a cancerului pulmonar, acest procent a început să scadă la 2%. 

Multe tipuri de cancer pulmonar care ar fi fost considerate celule mari în trecut sunt acum identificate ca adenocarcinom pulmonar sau cancer pulmonar cu celule scuamoase. Deținerea acestor informații suplimentare este importantă pentru alegerea opțiunilor de tratament, susțin oamenii de știință. 

Acest tip de cancer pulmonar poate fi găsit oriunde în plămân, deși este mai des întâlnit la marginea plămânilor. Un alt lucru important de menționat este că o mare parte dintre cancerelor pulmonare cu celule mari sunt diagnosticate la bărbați. 

Alte câteva subtipuri de NSCLC, cum ar fi carcinomul adenosquamos și carcinomul sarcomatoid, sunt mult mai puțin frecvente.

Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC)

Aproximativ 10% până la 15% dintre toate cancerele pulmonare sunt cancere pulmonare cu celule mici (SCLC). 

Acest tip de cancer pulmonar tinde să crească și să se răspândească mai repede decât cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC). La majoritatea persoanelor cu cancere pulmonare cu celule mici, cancerul s-a răspândit dincolo de plămâni când boala este diagnosticată. Deoarece acest cancer avansează foarte repede, tinde să răspundă bine la chimioterapie și radioterapie. Din păcate, potrivit specialiștilor, tipul acesta de cancer are toate riscurile să reapară.

Alte tipuri de tumori pulmonare

Alături de principalele tipuri de cancer pulmonar, în plămâni se pot dezvolta și alte tumori.

Printre acestea se numără: 

  • Tumorile carcinoide pulmonare

Tumorile carcinoide ale plămânilor reprezintă mai puțin de 5% dintre tumorile pulmonare. Tipul acesta de tumori avansează foarte lent. 

  • Alte tumori pulmonare

La nivelul plămânilor pot să apară și carcinoamele adenoide chistice, limfoamele și sarcoamele, precum și tumorile pulmonare benigne, cum ar fi hamartoamele, chiar dacă acestea sunt mai rare. Tipul acesta de tumori au tratament diferit de tipurile de cancer pulmonar despre care am menționat mai sus. 

  • Cancerele care se răspândesc la plămâni

Există încă o categorie de tipuri de cancer și anume cele care debutează în alte organe (cum ar fi sânul, pancreasul, rinichiul sau pielea). Din păcate, acestea sunt se pot răspândi uneori (metastaza) la plămâni, dar acestea nu sunt cancere pulmonare. De exemplu, cancerul care debutează la nivelul sânului și se extinde la plămâni este considerat cancer mamar, nu cancer pulmonar. Tratamentul pentru cancerul metastatic la plămâni se bazează pe locul în care a debutat cancerul.

  • Tumorile Pancoast

Tumorile Pancoast, cunoscute și ca tumori de sulcus superior, se dezvoltă în partea superioară a plămânului și interferează cu structurile din jurul acestuia. De regulă, tipul acesta de tumori sunt foarte rare și, de regulă, sunt cancere pulmonare fără celule mici. Cu toate acestea, pot fi tumori provocate de alte afecțiuni, precum limfomul sau tuberculoza. Tumorile Pancoast pot fi tratate cu chimioterapie, radiații și/sau intervenții chirurgicale.

  • Carcinoid

Tumorile carcinoide pulmonare sunt mai puțin frecvente și tind să crească mai lent decât alte tipuri de cancer pulmonar. Tipul acesta de cancer este mai rar și poate fi tratat prin intervenție chirurgicală.
Este important de știut că așa cum fiecare pacient este diferit și fiecare tip de cancer pulmonar este diferit. Dar pentru ca un tratament să dea rezultate, este important să se cunoască exact tipul de cancer pulmonar pe care pacientul îl are, uneori numit „profilul cancerului pulmonar”. Și asta pentru că așa medicul poate determina opțiunile de tratament disponibile pentru cancerul pulmonar.

Stadializare cancer cu celule non-mici

Stadializarea, adică determinarea stadiului în care se află cancerul cu celule non-mici, este absolut necesară după depistarea cancerului. În funcție de stadializare, se stabilește tratamentul și se poate da un prognostic.

  • Stadiul I: cancerul se află strict la nivelul plămânilor și nu a pornit către nodulii limfatici.
  • Stadiul II: cancerul nu este numai la nivelul plămânilor, ci a ajuns și la nodulii limfatici din jurul acestora.
  • Stadiul III: cancerul s-a împrăștiat de la plămâni către nodulii limfatici și către zona pieptului. Acest stadiu are alte două subtipuri:
  • Stadiul IIIA – celulele canceroase s-au împrăștiat numai către nodulii limfatici aflați pe aceeași parte cu tumora.
  • Stadiul IIIB – celulele canceroase au migrat și către cealaltă parte a corpului, dar și către stadiul IV: acesta este cel mai avansat stadiu al cancerului și este caracterizat de răspândirea cancerului la ambii plămâni, dar și către alte organe precum ficatul.

Cancerul pulmonar cu celule mici este mai rar întâlnit decât cel cu celule non-mici. Statistic vorbind, din 100 de cazuri de cancer la plămâni, numai 12 fac parte din categoria cancerului pulmonar cu celule mici. În general, acesta este cauzat de fumat. Pe de o parte, o caracteristică a acestui tip de cancer constă în faptul că tumoarea crește destul de repede și cancerul are tendința de a se împrăștia în organism. Pe de altă parte, cancerul pulmonar cu celule mici răspunde mai bine la chimioterapie decât cel cu celule non-mici.

În afară de cancerul pulmonar cu celule non-mici și de cel cu celule mici, există și alte tipuri de cancer la plămâni, însă mult mai rar întâlnite. Acestea însumează, împreună, până la 5-10% din totalul cazurilor de cancer la plămâni diagnosticate.

Profilul pacientului cu cancer pulmonar în România este următorul:
• 85% dintre pacienți sunt fumători cronici;
• este întâlnit preponderent la bărbați, dar se află în creștere și la sexul feminin;
• 50% dintre pacienți au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani;
• educația medicală precară determină pacienții să solicite consultul medical, în general, în stadii avansate ale bolii;
• sub 5% sunt descoperiți întâmplător, la controale de rutină;
• în momentul diagnosticului numai 20-25% sunt operabili (boala nu este foarte avansată);
• fără tratament, majoritatea pacienților decedează în primul an de la diagnostic.

Bronhoscopia este o investigație esențială pentru diagnosticul neoplasmului pulmonar și trebuie efectuată obligatoriu cât mai timpuriu în cazul suspiciunii acestei afecțiuni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto:Shutterstock
Bibliografie:
American Lung Association - Types of Lung Cancer
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/basics/lung-cancer-types
American Cancer Society- What Is Lung Cancer?
https://www.cancer.org/cancer/types/lung-cancer/about/what-is.html
National Cancer - Lung Cancer—Patient Version
https://www.cancer.gov/types/lung


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0