Virusul herpes, folosit in tratarea cancerului cerebral

Virusul herpes, dar nu numai acesta, ar putea fi folosit pentru tratarea celor mai grave forme de cancer cerebral, precum glioblastom. Discutăm astăzi despre forme modificate ale virusurilor care sunt dezvoltate de medici cu scopul de a fi utilizate în vindecarea cancerului de creier.

Oamenii de știință au stabilit că glioblastomul este unul dintre cele mai letale cancere, având un prognostic prost și o supraviețuire medie foarte mică cu tratamentul standard (chirurgie, radiații și chimioterapie). Acest tip de cancer demonstrează o eterogenitate celulară remarcabilă, spun savanții într-o analiză de dată recentă, cu celule stem asemănătoare glioblastomului la vârf. Acestea sunt o subpopulație de celule care posedă capacitatea de a se auto-reînnoi, diferenția, iniția formarea tumorii și manipula micromediul tumoral, sunt destul de flexibile din punct de vedere fenotipic și conduc la eterogenitatea tumorii și rezistența terapeutică. 

În lumina acestor caracteristici, aceste celule sunt o țintă critică pentru terapia de succes a glioblastomului. Virusurile oncolitice, în special virusurile herpes simplex oncolitice, au multe atribute pentru terapie și sunt agenți promițători pentru a ținti aceste celule. Aceste virusuri sunt modificate genetic pentru a se replica în mod selectiv și a distruge celulele canceroase, dar nu și celulele normale. 

Mai mult, aceste virusuri tip herpes pot induce răspunsuri imune anti-tumorale și pot acționa în tandem cu alte terapii, cum ar fi chimioterapia, inhibitorii de reparare a ADN-ului și inhibitorii punctelor de control imun, pentru a spori astfel efectele tratamentului.

Recomandările Experților DOC

Virusurile oncolitice, speranță în terapia cancerului

Virusurile oncolitice reprezintă o clasă distinctă de terapie pentru cancer, viroterapie, evaluată clinic pentru prima dată în anii ‘50, care exploatează interacțiunile dintre virus și gazdă și proliferarea virală țintită. Acestea au două mecanisme unice de acțiune, spun oamenii de știință: replicarea selectivă și uciderea celulelor tumorale în timp ce nu atacă celulele și țesuturile normale și expunerea antigenelor tumorale prin moartea celulelor imunogene și inducerea inflamației, care stimulează imunitatea antitumorală (imunoviroterapie).

Această selectivitate a cancerului se datorează preferinței naturale a virusului pentru replicarea în celulele transformate (coxsackievirus, mixom, parvovirus etc.), atenuarea tulpinilor de vaccin (rujeolă) și/sau prin inginerie genetică (adenovirus, virus herpes simple, poliovirus etc.) Multe virusuri oncolitice au fost evaluate în studii clinice împotriva diferitelor tipuri de cancer, inclusiv glioblastom, care au culminat cu aprobarea recentă în SUA și Europa a medicamentului talimogene laherparepvec (T-Vec), un virus herpes modificat genetic, pentru tratamentul melanomului avansat. 

Virusul herpes, tratament pentru glioblastom multiform?

Astfel, de zeci de ani, oamenii de știință se străduiesc să folosească virusurile în scopuri curative. În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au încercat să dezvolte anumite forme ale virusului herpes pentru tratarea celei mai comune, dar și celei mai fatale forme de cancer cerebral - glioblastom multiform. Studiul desfășurat în cadrul Institutului de Celule Stem din cadrul Spitalului General din Massachusetts dorea îmbunătățirea metodelor de tratament ale celui mai des întâlnit tip de cancer cerebral în rândul adulților.

În general, un pacient diagnosticat cu glioblastom multiform mai trăiește în jur de 15 luni. Din păcate, gradul ridicat de dificultate a intervenției chirurgicale, mecanismele biologice din creier, precum și structura complexă a tumorilor fac adesea din acest diagnostic o sentință la moarte. Însă folosirea imunoterapiei virale oncologice ar putea crește rata de supraviețuire a pacienților care suferă de această formă de cancer, distrugând celulele canceroase și stimulând sistemul imunitar în această luptă.

O versiune de herpes, potențial tratament pentru cancer cerebral la copii

Un alt studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham a permis folosirea unei versiuni modificate genetic a virusului herpes, în cazul a șase pacienți - toți copii. Rezultatele acestui studiu au fost încurajatoare, virusul fiind bine tolerat de organismul pacienților, dar și eficient în neutralizarea celulelor bolnave ale tumorei. Dintre cei 6 pacienți, la 5 s-a constatat o micșorare a tumorei. Unul dintre cei 5 pacienți a avut o evoluție pozitivă și la 18 luni după încetarea tratamentului, fără administrarea altei terapii.

În timpul tratamentului cu virusul herpes modificat, medicii folosesc un cateter pentru a injecta virusul direct în tumora de pe creier. Forma modificată genetic a virusului nu este deloc dăunătoare celulelor sănătoase, în timp ce în cazul celulelor nesănătoase, este capabilă să se multiplice astfel încât să le ucidă.

Avantajul folosirii unei asemenea terapii este că acționează pe două fronturi: în primul rând, atacă celulele canceroase, iar apoi declanșează un răspuns al sistemului imunitar, astfel încât acesta să atace, la rândul lui, celulele bolnave.
Pe viitor, medicii au de gând să folosească celule stem încărcate cu virusul herpes și pentru tratarea cancerului cerebral care apare secundar, în urma metastazierii unei alte forme de cancer precum cancerul de piele, cancerul pulmonar sau cancerul de sân.

Și alte virusuri modificate ar putea fi utile ca tratament pentru cancer cerebral

Virusul herpes nu este, însă, singurul virus pe care oamenii de știință doresc să îl modifice genetic în vederea folosirii sale pentru tratarea tumorilor canceroase de la nivelul creierului. Polivirusul, cel care declanșează poliomielita, este un alt virus pe care oamenii de știință vor să îl modifice genetic pentru a-l folosi ulterior în tratarea cancerului cerebral.

Medicii oncologi de la Universitatea Duke din SUA au injectat forme modificate ale poliovirusului direct în tumorile pe creier ale unor pacienți care nu au reacționat bine nici la chimioterapie, dar nici la radioterapie. Este vorba despre un număr de 61 de pacienți și toți au avut o reacție bună la acest tratament. 

Doi ani mai târziu, 21% dintre pacienți încă trăiau, comparativ cu 14%, adică procentul real în cazul pacienților diagnosticați cu această boală și tratați prin metode standard. Diferența în ratele de supraviețuire este dată de faptul că la cei din prima categorie, s-a stimulat și sistemul imunitar, care este capabil să lupte dacă apare o nouă tumoare.

Imunoterapia virală oncologică este în continuă cercetare, oamenii de știință punându-și mari speranțe în capacitățile curative ale acesteia. Este, însă, nevoie de cercetare suplimentară pentru eficientizarea acestei terapii. Echipe de cercetare din întreaga lume fac eforturi pentru descoperirea unui tratament cât mai eficient pentru glioblastom multiform și alte forme de cancer cerebral.

Cum se tratează în prezent un cancer cerebral?

Tratamentul cancerului cerebral depinde de tipul și stadiul tumorii, localizarea acesteia, dimensiunea acesteia, precum și de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. În general, abordările de tratament includ o combinație de intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie, dar pot include și alte opțiuni, cum ar fi terapia țintită și imunoterapia.

Intervenție chirurgicală

Scopul principal al chirurgiei este de a îndepărta cât mai mult din tumoare fără a afecta funcțiile cerebrale esențiale. În unele cazuri, poate fi posibilă eliminarea completă a tumorii, dar alteori poate fi îndepărtată doar o parte, pentru a reduce simptomele sau pentru a facilita alte tratamente.

Radioterapia

Această formă de tratament utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile. Radioterapia poate fi administrată extern, de la un aparat care direcționează radiațiile spre creier, sau intern, printr-o metodă numită brahiterapie, care plasează material radioactiv direct în apropierea tumorii. De asemenea, tehnologii precum radioterapia cu protoni pot oferi o direcționare mai precisă a dozelor de radiație, limitând afectarea țesuturilor sănătoase.

Chimioterapia

Aceasta implică utilizarea medicamentelor pentru a ucide celulele canceroase. Medicamentele pot fi administrate oral sau intravenos și sunt selectate în funcție de tipul de tumoră cerebrală. Chimioterapia poate fi utilizată în combinație cu chirurgia și radioterapia pentru a crește eficacitatea tratamentului.

Terapia țintită

Această terapie vizează anumite anomalii din celulele canceroase. De exemplu, dacă o tumoră produce o cantitate excesivă de o anumită proteină care favorizează creșterea cancerului, medicamentele țintite pot bloca acțiunea acelei proteine.

Imunoterapia

Aceasta utilizează sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului. De exemplu, unele tratamente pot ajuta sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

Tratamente experimentale

Pacienții cu cancer cerebral pot avea, de asemenea, opțiunea de a participa la studii clinice care testează noi tratamente sau combinații de tratamente.

Tratamentul simptomatic și de susținere

Gestionarea efectelor secundare și al simptomelor cauzate de tumoare sau de tratamente este vital pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului. Acesta poate include medicamente pentru controlul durerii, edemului cerebral, convulsiilor și alte simptome.

Decizia privind tratamentul cel mai adecvat este luată de o echipă multidisciplinară de specialiști, care poate include neurochirurgi, oncologi, radiologi și alți profesioniști în domeniul sănătății. Abordarea va fi întotdeauna personalizată în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient. 

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer cerebral variază semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul și gradul tumorii, vârsta pacientului, starea generală de sănătate, precum și localizarea și mărimea tumorii. Ca exemple, glioblastomul, care este un astrocitom de gradul IV, are o rată de supraviețuire la 5 ani de aproximativ 5-10%, deoarece este foarte agresiv. Ratele de supraviețuire la 5 ani pentru oligodendroglioamele de gradul II pot fi de 70-85%, iar pentru cele de gradul III, ratele sunt în jur de 40-60%.

Este important de reținut că aceste cifre sunt generalizări și pot varia în funcție de detalii specifice fiecărui caz.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Alliance for Cancer Gene Therapy - Researchers find success using herpes virus for glioblastoma
https://acgtfoundation.org/news/researchers-find-success-using-herpes-virus-for-glioblastoma/
NCBI -  Oncolytic herpes simplex viruses for the treatment of glioma and targeting glioblastoma stem-like cells
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10264819/
Studiul „Oncolytic herpes simplex viruses for the treatment of glioma and targeting glioblastoma stem-like cells”, apărut în Front Cell Infect Microbiol. 2023; 13: 1206111, Published online 2023 May 31. doi: 10.3389/fcimb.2023.1206111, autori: Kimia Kardani †, Judit Sanchez Gil, †, Samuel D. Rabkin


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0